Vluchtelingenwerk in de MFA

7 juni 2017 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik is sinds ruim twee weken gevestigd in MFA de Kersentuin. Bijna twintig jaar zat coördinator Anneke Visscher met veel plezier in een klein kantoortje op De Kamp, maar de toename van het aantal vluchtelingen maakte het nodig uit te kijken naar een grotere ruimte.

Agnes Corbeij

Toen de dames van Bruisend Bunnik een bijeenkomst organiseerden in MFA de Kersentuin om te achterhalen hoe de MFA en het oude bibliotheekgebouw beter gebuikt zou kunnen worden, was Anneke er als de kippen bij. "Ik had graag naar de oude bibliotheek willen verhuizen. Bruisend Bunnik had plannen om daar een soort ontmoetingsplek voor het dorp van te maken en daar wilden wij graag bij aansluiten."

De plannen van de oude bibliotheek zijn allang van de baan, inmiddels zit daar een andere partij gevestigd. Toch was de interesse bij Vluchtelingenwerk-Samenspraak gewekt. Op de eerste verdieping, boven de scholen en bibliotheek, huurt Vluchtelingenwerk-Samenspraak nu twee kantoortjes. "Een gebruik ikzelf en de ander kunnen begeleiders gebruiken om afspraken te maken met hun cliënten. Ook komt er waarschijnlijk een administratieve kracht bij, die daar gebruik van kan maken."

De drukte bij Vluchtelingenwerk-Samenspraak begon rond september 2015. "Sindsdien is het aantal vluchtelingen dat wij begeleiden behoorlijk gegroeid. Dit jaar is de opgelegde taakstelling voor de gemeente Bunnik 21 en we hadden nog een achterstand van 19. Die is grotendeels ingelopen. Dit jaar gaan we er nog 28 huisvesten, waarvan er 11 in de komende twee maanden komen."

Meer vluchtelingen, betekent ook dat er meer maatschappelijk begeleiders nodig zijn. "We zijn nu met negen mensen, maar we zouden er graag een aantal bij krijgen." Wim van der Tol is een van die negen begeleiders. "Ik doe dit drie jaar nu en heb echt het gevoel dat ik iets bijdraag. Veel zaken zijn voor vluchtelingen niet zonder onze hulp te doen." De toestroom van vluchtelingen heeft ook een positieve werking, aldus Wim. "Omdat er meer zijn, helpen ze elkaar ook meer. Ze zoeken elkaar wel op."

Behalve maatschappelijk begeleiders zijn er ook 40 taalcoaches en een aantal werkcoaches. Anneke: "We zouden er ook graag werkcoaches bij hebben, die vluchtelingen begeleiden naar werk." Taalcoaches zijn er wel genoeg, alleen een coördinator voor taalcoaches, specifiek voor Odijk, wordt ook nog gezocht. Aanmelden kan bij Anneke: 030-6570700 of info@vwsbunnik.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie