Lucica bidt voor de toekomst

21 december 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK Iedereen die wel eens bij Jumbo boodschappen haalt, is haar bij de deur wel eens tegengekomen. Ze komt uit Roemenië, is 27 jaar en woont in Rotterdam bij de Maashaven. Elke dag verkoopt ze de straatkrant in Odijk. Maar wie is Lucica Ráducanu nu echt?

Agnes Corbeij

Lucica woonde in Roemenië bij haar moeder en twee veel jongere broertjes, zij zijn nu 10 en 14 jaar. "Mijn vader is overleden. Er is geen werk voor ons daar, we hadden weinig geld. Ik heb alleen de basisschool gedaan." Lucica heeft een dochtertje van vier jaar, Vanesa. "Haar vader was al weg voordat ze geboren was. Hij was niet goed voor mij, was gewelddadig."

Vanesa werd ziek toen ze heel jong was. "Ze had kanker in haar buik. Ze werd geopereerd. Elk jaar op 5 augustus gaan we voor controle naar het ziekenhuis. Dat is altijd heel spannend." De medicijnen van Vanesa kosten 30 euro per maand. Die had Lucica niet. Daarom nam zij drie jaar geleden een drastisch besluit.

STRAATKRANT "Ik had van mensen gehoord dat er in Nederland wel werk was. Ik ben met de bus hier naartoe gekomen." Ze vond een kamer in Rotterdam. Ze heeft geen diploma's en spreekt de taal niet goed genoeg voor ander werk. Maar Lucica is niet ontevreden met de Straatkrant. "Dit werk is goed. Ik kan elke maand geld naar Roemenië sturen."

In Rotterdam kan Lucica geen kranten verkopen. "Daar verkoopt het niet goed. Ik kan elke dag voor een paar euro meerijden naar Odijk. Hier zijn de mensen lief. Ze kopen een krant en zijn geïnteresseerd. Ze vragen hoe het gaat met mij en met Vanesa. Ook krijg ik soms mijn avondeten van de lieve mensen hier." Elke zomer vertrekt Lucica voor een aantal maanden naar Roemenië, om bij haar familie te zijn.

TOEKOMST De toekomst is onzeker. "Ik zou graag samen met Vanesa in Nederland wonen. Maar ik kan geen echt huis betalen. Ik bid elke avond voor een oplossing." Ook voor de korte termijn richt Lucica zich tot God. "Ik zou zo graag kerst doorbrengen met mijn familie, maar een kaartje naar Roemenië kost 150 euro en die heb ik niet."

Lucica wil graag van de gelegenheid gebruik maken om een boodschap door te geven aan de klanten van de Jumbo. "Ik ben ontzettend dankbaar en wil iedereen een hele fijne kerst wensen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie