Station wordt eerst onveiliger

14 december 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK/ZEIST Het station Driebergen-Zeist wordt verbouwd. Sinds een aantal weken levert dat omleidingen op, met veel verkeersborden. Op het moment wordt gewerkt aan het leggen van kabels. Volgens verschillende Odijkers, die hier dagelijks langs fietsen, is de situatie heel gevaarlijk. Een van hen heeft bij de gemeente Zeist melding gemaakt.

Agnes Corbeij

Henk Pruijssers uit Odijk stuurde 't Groentje een brief in zijn rol van bezorgde vader en opa. "Er bereiken mij alarmerende berichten over de verkeersafwikkeling bij station Driebergen. Ik heb zelf een aantal kleinkinderen en kinderen die naar Zeist moeten en door de werkzaamheden ter plaatse is het vooral voor fietsers levensgevaarlijk aan het worden."

KRUISING Zijn beide dochters, Marlies van Elst en Ingrid Pruijssers, maken dagelijks zeer gevaarlijke situaties mee rond het station. Marlies: "Vooral de kruising met de Driebergseweg is gevaarlijk. Automobilisten moeten lang wachten en raken gefrustreerd. Er wordt weinig rekening gehouden met fietsers en soms rijden ze door rood." De situatie is de hele dag chaotisch te noemen, maar het gevaar zit hem vooral in de ochtendspits, als het donker is en erg druk.

De echtgenoot van Ingrid, Bart Humblet - op professioneel gebied al jaren bezig met het thema verkeersveiligheid - schreef een brief naar de gemeente Zeist. Daarin schreef hij: "Ik weet dat de eindsituatie (ongelijkvloerse verbindingen) vrijwel alles oplost, maar de reconstructiefase moet absoluut veiliger. Een tijdelijke oplossing waarbij het fietsverkeer wordt omgeleid (bijvoorbeeld via een verbinding  tussen Koeburgweg en Kwekerijweg) kan veel problemen wegnemen. Ik hoop dat de gemeente hier al mee bezig is, want de huidige situatie is zorgwekkend. Het is eigenlijk wachten op het eerste ernstige/fatale verkeersongeval."

FIETSPAD Behalve de kruising met de Driebergseweg, is ook het deels ontbreken van een fietspad een probleem. Bart: "Fietsers moeten op de rijbaan, op het stuk van de Odijkerweg aan de noordkant van het spoor. Prorail (of een aannemer van Prorail) heeft gewoon het fietspad afgezet en fietsers moeten het maar uitzoeken. In de drukke ochtendspits ontstaan ook hier gevaarlijke situaties."

Hij kreeg van de gemeente als antwoord dat zij de opmerking doorgestuurd hebben naar Prorail, die hiervoor verantwoordelijk is. Prorail geageerde (nog) niet. Op vragen van 't Groentje antwoordt de gemeente Zeist wel: "De meldingen die bij ons binnen komen, worden in overleg met de kabel- en leidingeigenaren en ProRail beoordeeld. ... Concreet betekent dit dat de bebording wordt aangepast en dat er maandag en dinsdag (die dagen werd er nog gewerkt aan de Odijkerweg) verkeersregelaars zullen zijn."

REACTIES Komt u in de ochtend ook langs het station? Reacties kunnen naar: a.corbeij@bdu.nl .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie