Tel je ook vogels in je tuin?

2 maart 2016 om 00:00 Nieuws

REGIO "Door het tellen ga je steeds meer opletten. Het is leuk om aandacht te krijgen voor wat er leeft in een eigen tuin", zegt Marianne Visser uit Bunnik, die sinds een jaar bijhoudt welke dieren haar tuin bezoeken. Ze doet dat met behulp van een leuke site: www.tuintelling.nl .

Welke vogels bezoeken haar tuin? Marianne telde inmiddels 21 soorten, waaronder de koolmees, pimpelmees, merel, tortelduif, houtduif, roodborstje, heggemus en vink. Een groep kauwtjes zijn favoriet: "Die vormen een soort 'gang'. Met 7 tegelijk maken ze een hoop spektakel. Ze zijn nieuwsgierig en slim. Telkens als ik het voer op een andere manier ophang, wat ik doe om ze uit te dagen en met ze te spelen, hebben ze dat razendsnel door." Zo heeft Marianne in haar voortuin theekopjes in de boom gehangen. "Ik koop de kopjes in de kringloopwinkel en vul ze met gesmolten frituurvet en zaad."

Via de site kun je ook zoogdieren, amfibieën, planten, vissen, weekdieren en insecten tellen. "In de tijd dat er veel spinnen zijn, heb ik spinnetjes geteld met een determinatiekaart die op de site staat. Vooraf wist ik niks van spinnen, dus er gaat een wereld voor je open. " Haar mooiste vondst is een kolibrievlinder: "Die zie je echt niet dagelijks."

Marianne laat zien hoe de site werkt. Je maakt een profiel aan met een naam voor je tuin. Met één druk op de knop kun je een telling invoeren. Zo maak je allerlei lijsten over dieren in je tuin. Je hebt de keuze om af en toe 5 minuten aantallen te tellen, of om over een hele week te kijken welke soorten zijn langs geweest. Alle dieren staan met foto en omschrijving op de site.

Wat leuk is dat de resultaten toegankelijk in beeld worden gebracht; landelijk. Ook welk dier in die week veel is gezien - momenteel is dat het lieveheersbeestje.

Landelijk doen er 6200 mensen mee, waarvan 23 uit Houten, 12 uit Wijk bij Duurstede en 10 uit Bunnik. www.tuintelling.nl is opgericht door organisaties zoals de Vogelbescherming en de Vlinderstichting en ontving de Natuurprijs van het Nationaal Groenfonds.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie