Moeder zoeken vriendinnen in ´Mama Café´

Nieuws

ODIJK Zo'n twaalf moeders en aanstaande moeders bezochten vorige week het eerste Mama Café in Odijk. Het Mama Café is één van de nieuwe initiatieven van de Huiskamer van Odijk, zoals ook de chauffeursdienst, de leestafel en de raadkamer. Jonge moeders blijken behoefte te hebben aan onderling contact.

Een jonge moeder en een aanstaande moeder hebben samen met Xandra van der Vegt van de Sport BSO het idee opgepakt om een Mama Café te starten. Sabrina Reinders heeft een zoon van acht maanden. ,,Hij is mijn eerste kindje en ik heb zoveel vragen. Daarom is het zo fijn om als moeders onder elkaar ervaringen uit te wisselen."

 Sabrina deed mee met de pitch van het cultuurcafé, vorig jaar. ,,Met mijn idee om met moeders onderling kunst te gaan maken won in 150 euro. Mijn idee is om van onze ervaringen een mooi gedicht te maken, of samen doekjes maken voor de baby's. Dat gaan we binnenkort ook hier doen." Er zijn ook andere ideeën zoals een workshop mindfullness, uitleg over draagdoeken, een bezoek van de logopedist en het ruilen van babykleding. Ondertussen kunnen de kinderen lekker samen spelen. Afgelopen woensdag was de peutergym ook opengesteld, zodat de kleintjes lekker konden klimmen en klauteren.

 Ook Karianne Brouwer, zij is zwanger van haar eerste kindje, hielp mee dit eerste Mama Café te organiseren. ,,Ik had me opgegeven als vrijwilliger voor de Huiskamer. Bij de zwangerschapsgymnastiek kom ik veel moeders tegen die in Odijk zijn opgegroeid, zijn vertrokken en nu terugkomen. Ondertussen kennen ze niet veel mensen in hun eigen dorp. Dan is dit ideaal, ook voor vaders natuurlijk"

[NETWERK] Ook Marlies Verplak, wijkverpleegkundige, was aanwezig. ,,Ik wil al jaren een Mama Café, liefst in ieder dorp van de gemeente. In Odijk is ook geen consultatiebureau meer."  Tijdens haar werk merkt Marlies vaak dat vrouwen niet altijd een goed netwerk hebben. ,,Ik kom het vaak tegen dat moeders niet altijd veel bekenden om zich heen hebben. Bij dit Mama Café kunnen ze elkaar leren kennen."

Elke eerste woensdag van de maand is het Mama Café open van 10.00 tot 11.00 uur. Koffie en thee staat klaar. Aanmelden is niet nodig.

advertentie