Volkshuisvesting stimuleren

10 februari 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK In het Actieplan sociale woningbouw, dat deze week in het Open Huis wordt behandeld, spreekt de gemeente over een Volkshuisvestingsfonds om sociale woningbouw te stimuleren. Het CDA vroeg zich af of hier eigenlijk wel geld in zit?

Kuun Jenniskens

De gemeente heeft inmiddels laten weten dat projectontwikkelaars nog niet in het fonds hebben gestort, maar dat er wel een startkapitaal ligt van 157.000 euro. De gemeente antwoordde het CDA dat er wel sprake is geweest van de mogelijkheid om sociale woningbouw af te kopen en geld te storten in een Volkshuisvestingsfonds. Maar dat het in de praktijk nog niet heeft plaatsgevonden. Ook is de verordening nog niet vastgesteld. De gemeente liet dit na om de regeldruk te verminderen. Toch kent het fonds inmiddels een startkapitaal van 157.000 euro. Dit is onder andere opgebouwd uit vroegere BLS-subsidies voor Volkshuisvesting.

HAALBAAR Voor kleinere particuliere bouwplannen is sociale woningbouw niet altijd haalbaar - of beter gezegd: betaalbaar. De verplichting van 30 procent sociale woningbouw kan daarom in Bunnik worden afgekocht. Met dit geld uit het Volkshuisvestingsfonds kan op een andere plek de bouw van sociale woningen worden ondersteund.

VAN ECHTELT De compensatiebedragen die de gemeente hiervoor vraagt zijn fors. De familie Van Echtelt, die het plan Weerdenburg ontwikkelt in Werkhoven - waar volgens hen geen sociale woningbouw haalbaar is - moest voor een woning van 2 ton een bedrag van 26.000 euro in het fonds storten, en voor een woning van 2,5 ton liep dit op tot 41.000 euro. Recent verliep deze afkoopovereenkomst. De gemeenteraad werd daarom opnieuw om toestemming gevraagd en besloot Van Echtelt niet toe te staan sociale woningbouw af te kopen. De nood aan dergelijke woningen is op dit moment te hoog.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie