Zwerfafval blijft ergernis geven

Nieuws

ODIJK Vorige week was er op het gemeentehuis een bijeenkomst over zwerfafval. Met als doel om te inventariseren hoe groot het probleem is, en welke oplossingen wenselijk zijn.

Naast inwoners, waren er ook vertegenwoordigers aanwezig van: BIGA die zwerfafval opruimt tijdens het schoffelen; Reiniging Midden Nederland die de straten vegen en de afvalbakken legen; ook mensen vanuit het Utrechts Landschap en het Landschap Erfgoed Utrecht leverden een bijdrage. Harrie Helsloot vroeg zich namens de vereniging Oranjebuurt af wat hij zou kunnen doen.

ERGERNIS Ook waren actieve inwoners op de bijeenkomst afgekomen. Sommigen hebben de taak op zich genomen om zwerfafval op te ruimen. Voor het echtpaar Zomer vormt zwerfafval een grote ergernis. Meneer loopt de Provinciale weg tussen de kern Bunnik en Vroeg regelmatig af. Marijke Hermans houdt de Barbeellaan in Odijk schoon en een deel van De Meent. Zij concentreert zich vooral op plastic, omdat dit niet verteert en het milieu blijvend verstoort.

SCHOOLROUTES Met stickers konden aanwezigen op plattegronden de hotspots aangeven. De problematiek blijkt het grootst langs schoolroutes, daar ligt het meeste zwerfafval. Ook de kantoren bij de Runnenburg scoren hoog. Het buitengebied lijkt het meest te kampen te hebben met zwerfafval. Daar ligt veel vuil in de bermen.

WINKELS Er is gesproken over de vraag of in winkelcentra de winkeliers niet wat meer initiatief moeten tonen. Gesprekleider Marlou Bours gaf aan dat dit gebruikelijk is.

Wethouder Rob Zakee (P21) zei het lastig te vinden om het opruimen vanuit de overheid te reguleren - wat hem betreft ontstaan opruimgroepjes vanuit de samenleving. Met name Marijke Hermans wilde vroeg om steun van de wethouder met een oproep van hem in de krant.

OPSCHOONDAG De gemeente gaat kijken hoe er kan worden aangesloten op de Landelijke Opschoondag van zaterdag 19 maart.

 Voor Marijke Hermans ging dit niet ver genoeg. Zij wil graag continuïteit en groepjes vormen die een bepaald gebied adopteren - en elke twee weken afval gaan prikken. De hoop van andere aanwezigen wa2s dat dergelijke groepjes uit deelnemers aan de Opschoondag gaan ontstaan.

advertentie
advertentie