Kinderboerderij in het nauw voor een handjevol huizen

10 februari 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK Een weide van kinderboerderij Dier en Wij staat bij de gemeente op de nominatie voor de bouw van 3 tot 6 sociale huurwoningen. Het is onderdeel van het Actieplan sociale woningbouw. Bestuurslid Anita Stolker: ,,Het is zonde om dit weitje voor een handjevol woningen te moeten opofferen. Dat heeft grote impact op het dorp." De weide waar de gemeente haar oog op heeft laten vallen is 35 bij 18 meter.

Kuun Jenniskens

De kinderboerderij in Odijk heeft 4 schapen, 5 geiten, 2 katten, 10 konijnen, 5 cavia's, 2 ratjes, 1 hangbuikzwijn, 12 kippen, 2 ganzen, eendjes, en een kalkoen te gast. Alle dieren hebben namen en zijn in de liefdevolle handen van een groep van in totaal 34 vrijwilligers. En van de kinderen natuurlijk, die elk weekend bij Dier en Wij over de vloer komen om ze te verzorgen.

Anita Stolker - inmiddels 10 jaar met groot plezier en enthousiasme actief - legt uit hoe belangrijk de kinderboerderij voor het dorp is: ,,Het is geweldig dat een klein dorp zo'n plek heeft. Voor kinderen is het heel leerzaam. Ze leren de dieren te verzorgen. Het is een heel sociaal gebeuren, met ouders, grootouders en kinderen die hier naar de dieren komen. Sommigen lopen hier dagelijks voorbij."

TWEE WEIDES Direct nadat de gemeente de kinderboerderij benaderd had over deze bouwplannen, is het bestuur bij elkaar geweest en hebben ze de vrijwilligers gemaild. Anita Stolker: ,,Wat voor ons in elk geval duidelijk is, is dat we twee weides nodig hebben. De schapen en de geiten moeten elke 3 tot 4 maanden naar een andere weide. Zodat het gras de kans krijgt om te groeien. Maar belangrijker is, dat wij dan de bacteriën en wormen die in de grond zijn gaan zitten, kunnen gaan bestrijden. Dat is nodig om de populatie dieren gezond te houden. Regelmatig testen wij de grond."

Het bestuur heeft de vrijwilligers om een reactie gevraagd. ,,Het liefst willen we de situatie houden zoals die nu is", aldus Anita. ,,Mocht de gemeente dit per se willen doorzetten, dan vragen we om een andere plek voor een tweede weitje - aansluitend op onze plek. Anders gaat het verzorgen van de dieren voor onze vrijwilligers teveel tijd kosten.´´

Anita laat zien dat er ten noorden van de kinderboerdij, richting de appartementen, misschien nog ruimte is. Een bedreiging voor het voortbestaan van de kinderboerderij is het niet: ,,We laten ons niet kisten", zegt Anita. ,,We gaan ook niet alleen maar in verzet. We zijn bereid te praten en ook voor rede vatbaar. Maar je offert hier wel veel op. Waarom doe je zoiets niet bij een leegstaand kantoorgebouw?"

De kinderboerdij, die vorig jaar haar 25-jarig bestaan vierde, loopt lekker: ,,We zijn net nieuwe vrijwilligers aan het inwerken. We hebben zelfs een reservelijst om ziekte op te vangen, daar zijn we ontzettend blij mee."

Vrijwilligers geven de dieren dagelijks te eten, en in het weekend begeleiden ze de kinderen. Samen maken ze de hokken schoon en de kinderen krijgen diploma's voor het verzorgen van dieren. Bijvoorbeeld voor het knippen van nagels van een cavia. Op donderdag 11 februari om 19:30 uur wordt het Actieplan tijdens het Open Huis besproken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie