Een deel van het enthousiaste, jonge G-team van Delta Sports.
Een deel van het enthousiaste, jonge G-team van Delta Sports. Paul van der Rijt

G-voetbal van Delta Sports ‘95 in Houten ontwikkelt flink door

7 juni 2023 om 16:00 Voetbal

HOUTEN Delta Sports ‘95 heeft sinds dit kalenderjaar een tweede G-voetbalteam. Er zijn plannen om deze tak van de vereniging flink verder uit te breiden, zodat er voor nog meer kinderen die wil voetballen een geschikt team is. 

door Agnes Corbeij

Al bij de oprichting van voetbalvereniging Delta Sports ‘95 werd vermeld dat voetbal voor mensen met een handicap één van de speerpunten is van de club. Paul van der Rijt: ,,Een van de punten in het logo, dat de vorm heeft van de Griekse letter Delta, van de vereniging staat voor G-voetbal.” Twee jaar na de oprichting was het eerste G-voetbalteam dan ook een feit. In april werd het 25-jarig jubileum van het G-voetbal gevierd. 

DOOR DE FILE

Door de jaren heen is deze groep kinderen volwassen geworden, waardoor Delta Sports de laatste jaren alleen nog een G-voetbalteam voor jonge senioren heeft. Daar liep Paul van der Rijt tegenaan. ,,Ik moest met mijn zoon iedere maandag na mijn werk door de file naar Vianen, omdat er in Houten geen club was waar hij terecht kon.”

Paul ging met de vereniging in gesprek en al snel werden er plannen gemaakt. ,,Mijn dochter speelt ook bij Delta Sports en ik heb de vereniging leren kennen als een prettige en sociale club, waar het uitgangspunt is dat iedereen mee moet kunnen doen. Ook het meiden- en vrouwenvoetbal heeft een behoorlijke impuls gekregen de laatste jaren.”

ENTHOUSIAST

Op de vraag of er ook ruimte was voor een G-voetbalteam voor jonge kinderen werd dan ook enthousiast gereageerd. Paul: ,,Voorzitter Cees Hogenes was meteen positief. ‘G-voetbal hoort hier’, was zijn reactie.” Daarop is Paul zelf actief scholen in het speciaal basisonderwijs gaan benaderen om een team te vormen. ,,Dat leverde in januari al snel 10 tot 15 kinderen op.”

Inmiddels is er een volledig team op poten gezet, met vier trainers, een teammanager en Food ‘n Mood als shirtsponsor. Iedere woensdagavond wordt er een uur getraind en eens in de maand spelen de jongens en meisjes een 5 tegen 5 toernooi. ,,Ik hoor vaak van ouders dat hun kind de dagen aftelt tot hij of zij weer mag voetballen.”    

ANDERE AANPAK

De vier betrokken trainers hebben een speciale cursus gevolgd bij de KNVB voor G-jeugdvoetbal. Paul: ,,Dat vond ik wel belangrijk. Het is een speciale doelgroep, die een andere aanpak vereist dan het reguliere voetbal.” De kinderen die nu meespelen vallen in cluster 4, wat wil zeggen dat ze leer- en gedragsproblemen hebben of een stoornis in het autistisch spectrum. 

Paul: ,,Soms is het een combinatie. We hebben nog geen aanmeldingen gehad van kinderen met andersoortige problematiek, syndroom van Down bijvoorbeeld. Maar ook zij zijn van harte welkom. Iedereen moet kunnen voetballen.”

BELEIDSPLAN

Om die gedachte werkelijkheid te laten worden, wil Paul het G-voetbal verder te integreren in de vereniging. ,,Ik schrijf een beleidsplan om een structuur op te bouwen voor alle leeftijden. We hebben nu aanbod voor kinderen van 6 tot 11 jaar en jongvolwassenen, maar we hopen het komend seizoen ook een team voor middelbare scholieren op te zetten.” 

Daarvoor gaat Paul onder meer de middelbare scholen voor speciaal onderwijs benaderen. ,,We willen een structuur opbouwen waarbij we jaarlijks nieuwe aanwas aantrekken en doorlopend goede contacten hebben met de scholen in het speciaal onderwijs, zodat Delta voor steeds meer kinderen een passend team heeft.”   

MEEDOEN

Ouders die meer willen weten of hun kind een keer mee willen laten trainen, kunnen contact opnemen met Paul via PaulvanderRijt@Deltasports.nl of 06-15959239. ,,Specifiek voor deze doelgroep zijn er tegemoetkomingen in de kosten die we met de club samen zo laag mogelijk willen houden. Ook daarover hebben we informatie.” Ook kinderen uit de regio zijn welkom. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie