SV Aurora en Sporthuis Bunnik zijn het niet eens over het onderhoud van de voetbalvelden.
SV Aurora en Sporthuis Bunnik zijn het niet eens over het onderhoud van de voetbalvelden. Agnes Corbeij

SV Aurora uit Werkhoven wil na jaren onvrede af van het Sporthuis Bunnik

16 september 2022 om 11:00 Voetbal

WERKHOVEN Al zeker 15 jaar is er ontevredenheid bij SV Aurora over de manier waarop Sporthuis Bunnik het onderhoud van de velden uitvoert. Ook dit jaar ligt het trainingsveld er verre van florissant bij. Voor het bestuur is de maat vol, aldus voorzitter Wijbe Douma. SV Aurora gaat uitzoeken of ze het onderhoud zelf kan gaan regelen. 

door Agnes Corbeij

Het onderhoud van de trainings- en wedstrijdvelden is de verantwoordelijkheid van de gemeente Bunnik, die het uitbesteed aan Sporthuis Bunnik. Sporthuis Bunnik verzorgt het beheer en onderhoud van alle sportaccommodaties en scholen in de gemeente. Voor het groenonderhoud hebben zij een contract met hoveniersbedrijf GreenToGrow. Alle verenigingen in de gemeente hebben een overeenkomst met het Sporthuis. 

KUILEN EN GELE VLEKKEN Volgens het bestuur van SV Aurora is het onderhoud ondermaats. Een wandeling over het park bevestigt het beeld van veel molshopen op het trainingsveld en gele vlekken en kuilen in het gras, op alle drie de velden. Deze zomer hebben de velden onderhoud gehad en de kans gekregen om te herstellen, omdat er niet op gespeeld is. Toch klagen trainers en leden aan het begin van het seizoen alweer over het ongelijke veld. Zij schamen zich af en toe tegenover de tegenstander. 

Wijbe Douma, voorzitter van de voetbalvereniging: ,,De bekerwedstrijd tegen Eemnes van 10 september moest op het tweede veld plaatsvinden, omdat het hoofdveld nog niet was vrijgegeven door het Sporthuis. De spelers, zowel van Aurora als van Eemnes, wilden eigenlijk niet op het tweede veld spelen. Ook de scheidsrechter twijfelde of hij het veld af zou keuren. Omdat we niet op het hoofdveld mochten en er dus geen alternatief was, deed hij dat maar niet.”  

MIS GEGAAN Arnold Wagemakers is directeur van het Sporthuis. Hij kent het verhaal van SV Aurora heel goed en heeft al vele gesprekken met het bestuur gevoerd. ,,We plegen het onderhoud van de velden zoals het moet, zoals het hoort en zoals het kan. Het hoofdveld is ook best goed gelukt, bij het tweede veld is in het strafschopgebied iets mis gegaan met nieuwe plaggen. Dat is niet goed aangepakt, dat weten wij ook.”

Winfried Berendsen is al 14 jaar jeugdtrainer bij SV Aurora en traint ook het tweede elftal. Hij baalt ontzettend van het slechte veld en wil graag zijn verhaal kwijt. ,,Twee of drie keer per week raken kinderen en volwassen spelers geblesseerd door het slechte veld. Op het trainingsveld zijn zoveel molshopen, dat we het doel 15 meter naar voren moeten zetten om een partijtje te kunnen spelen. Dan ben je een groot deel van je veld kwijt.”


Het strafschopgebied van het tweede veld heeft veel kale plekken. - Agnes Corbeij

CLAIM Ook zelf was Berendsen slachtoffer van het slechte veld. ,,Ik heb zelf vorig jaar mijn knie verdraaid doordat ik in een kuil stapte en ben daardoor een paar maanden uit de running geweest. Ik heb daarvoor een claim bij de gemeente gelegd. Die schuiven dat door naar het Sporthuis, zij naar hun verzekeraar, de zaak loopt nog.”  

Wagemakers kent ook dit verhaal. ,,We hadden een droge en warme zomer. Daarom hebben we gesproeid. Bij het sproeien valt soms een sproeier om, die de hele nacht dan op één plek zand wegspoelt. Zo ontstaan die kuilen. Die halen we de volgende dag weg, want we komen echt iedere dag op de velden, maar in dit geval is Winfried in zo’n kuil gestapt. Dat is heel erg vervelend.”

WARMTE De droogte heeft het Sporthuis kunnen aanpakken door te sproeien. De warmte heeft echter wel een slechte invloed gehad op de velden. Wagemakers: ,,Door de warmte gaat gras niet groeien, waardoor nieuw ingezaaid gras of nieuwe zoden, geen diepe wortels hebben gekregen. Waar we hopen op een zode van 10 cm de grond in, is het op sommige plekken maar 3 centimeter. Dat gras heeft nog meer tijd nodig.”

Wagemakers en Douma hebben al jaren veel contact over de velden. Douma: ,,Ik heb de afgelopen vijftien jaar zeker eens per jaar een brief geschreven, vaak met humor. Maar er verandert niks. De velden hebben nu 13 weken rust gehad en nog ziet het er niet uit. Het Sporthuis komt met excuses over het weer en de kinderen van de school die op het veld lopen, maar deze zomer waren er geen schoolkinderen en in Bunnik liggen de velden er een heel stuk beter bij. Het kan dus wel.”

VERSCHIL Het verschil met andere velden ziet Wagemakers ook. ,,In Bunnik zijn de velden dit jaar heel goed gelukt, in Odijk ook heel aardig en in Werkhoven is het hoofdveld gelukt, maar het tweede veld is minder goed gelukt. Waar dat precies aan ligt is altijd lastig, maar de omstandigheden zijn niet exact hetzelfde. In Bunnik heb je bomen langs het veld, dus meer schaduw op het veld. Odijk ligt vlak langs de Kromme Rijn, dus is de bodem zanderiger. Dat verklaart verschillen.”  


De mollen vermaken zich prima onder de zoden van het trainingsveld van SV Aurora. - Agnes Corbeij

SV Aurora zou het onderhoud graag in eigen hand nemen. ,,Er zijn Werkhovenaren die veel verstand hebben van gras en deze taak graag overnemen. Maar het Sporthuis zegt dat we niet van de overeenkomst af kunnen. Dat gaan we nu eens goed uitzoeken.” Jarenlang heeft Douma geprobeerd de relatie met het Sporthuis goed te houden. ,,Ik sta altijd tussen hen en de klagende leden van de vereniging in.” Nu kiest hij duidelijk de kant van de leden. 

BEGRIP Wagemakers is niet verbaasd. ,,Ze vinden het onderhoud al jaren onder de maat, maar ik denk niet dat het beter kan. Ook niet als er meer geld zou zijn. Ik kan me voorstellen dat spelers mopperen over het veld, maar ze mogen ook wat meer begrip hebben voor de situatie, met de warme, droge zomer. Het veld zal de komende weken zeker nog beter worden, met een beetje regen en lagere temperaturen.” 

Vorig jaar stelde Sporthuis Bunnik aan SV Aurora voor de velden door een onafhankelijke partij te laten beoordelen. Wagemakers: ,,Als die zou beoordelen dat het veld voldoet aan de normen, zou SV Aurora de kosten van de beoordeling betalen. Als dat niet zo zou zijn, nemen wij de kosten op ons en zouden we alle voorgestelde maatregelen nemen. Daar gingen ze niet op in.” Douma: ,,We zijn geen rijke club, zo’n adviseur is duur, dat risico kunnen we niet nemen voor onze leden.”

Over de overeenkomst die bestaat tussen SV Aurora en het Sporthuis en of Aurora daarvan af zou kunnen, wil Wagemakers niks kwijt. ,,We zijn in gesprek, dus daar ga ik nu niks over zeggen.” 

Het strafschopgebied van het tweede veld heeft veel kale plekken.
De mollen vermaken zich prima onder de zoden van het trainingsveld van SV Aurora.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie