Boris van der Vorst, Rob Peek (eigenaar van de boot), en Dian Gomes (voorzitter van de Boksbond van Sri Lanka en bestuurslid van de Internationale Boksbond) varend over de Kromme Rijn.
Boris van der Vorst, Rob Peek (eigenaar van de boot), en Dian Gomes (voorzitter van de Boksbond van Sri Lanka en bestuurslid van de Internationale Boksbond) varend over de Kromme Rijn. Privé Boris van der Vorst

Boris van der Vorst: ‘De Olympische status van de bokssport is van levensbelang, daar vechten we voor’

16 juni 2022 om 13:00 Vechtsporten

BUNNIK Boris van der Vorst uit Bunnik is sinds een aantal weken gewikkeld in een ingewikkelde strijd met een Rus om het voorzitterschap van de Internationale Boksbond (IBA). Gisteren deed het Internationaal Sporttribunaal een belangrijke uitspraak in zijn voordeel. Vorige week zat Van der Vorst met de voorzitter van de Sri Lankese boksbond en bestuurslid van de IBA in een bootje op de Kromme Rijn.

door Agnes Corbeij

Van der Vorst is algemeen directeur van FysioHolland en sinds 2014 voorzitter van de Nederlandse Boksbond. Eind 2020 deed Van der Vorst een gooi naar het voorzitterschap van de IBA. Hij kreeg een derde van de stemmen, en verloor daarmee van de Rus Kremlev. Van der Vorst maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het boksen als olympische sport. Deze is in gevaar door financiële problemen en bestuurlijke onrust. 

GESCHRAPT Van der Vorst: ,,Het IOC heeft de IBA geschorst en liet in december nog weten dat ondanks alle energie die erin gestoken is, het niet genoeg is. Boksen is voorlopig van het Olympisch toernooi in 2028 geschrapt. Dat is nog nooit gebeurd in de historie van het boksen.” Als boksen echt verdwijnt van het Olympisch programma, zou dat een ramp zijn, aldus Van der Vorst. 

,,De Olympische Spelen zijn echt het mooiste sportevenement in de wereld. Het is een enorm voorrecht daar te mogen presteren. Er komen idolen uit voort zoals Mohammed Ali en Arnold Vanderleyde. Bovendien is de financiering van elke sport sterk gerelateerd aan deelname aan de Olympische Spelen. Daarom is het van levensbelang om de Olympische status te redden.” 

INSPIREREND Om dat voor elkaar te krijgen werkt Van der Vorst samen met veel andere boksbonden. ,,Ik doe het zeker niet alleen. Deze strijd voeren we tegen een lastige tegenstander met veel middelen, maar ik zit ook in een team met inspirerende contacten uit de hele wereld. Oceanië, Azië, Pan Amerika en zelfs Afrika, allemaal willen ze bijdragen om de sport overeind te houden. Dat maakt het ontzettend leuk om te doen.”

In tegenstelling tot 2020 ben ik geen onbekende meer. Ook heb ik nu hele sterke partners.

Nadat het IOC in december wederom aangaf nog niet tevreden te zijn en vast te houden aan de schorsing, schreef Van der Vorst samen met anderen een manifest, een soort petitie. ,,Daarin beschreven we hoe we de bokssport in het Olympisch spoor willen houden. Onderdeel daarvan is de sportintegriteit, dat alleen de boksers bepalen wie er wint in de ring en niet de scheidsrechter. Ook is aandacht voor goed bestuur een belangrijk onderdeel. We wilden daarmee in gesprek met het huidige bestuur. Zij willen ook wel veranderen, alleen niet altijd op dezelfde manier.”  

GOEDE KANS Om van binnenuit te kunnen veranderen, meldde Van der Vorst zich dit jaar wederom aan als tegenkandidaat voor de Russische voorzitter Oemar Kremlev. Hij had een goede kans om te winnen. ,,In tegenstelling tot 2020 ben ik geen onbekende meer. Ook heb ik nu hele sterke partners.” Enkele uren voor het congres van de Internationale Boksbond in Istanbul in mei, waar de verkiezing zou plaatsvinden, kreeg hij echter te horen dat zijn kandidatuur ongeldig was verklaard.

De reden was dat Van der Vorst campagne gevoerd zou hebben buiten verkiezingstijd, hiermee werd gedoeld op het manifest. ,,Dat is vreemd, omdat we onze dialoog met de wereldboksbond juist op verzoek van Kremlev openbaar maakten.” Van der Vorst kent Kremlev goed, maar hem even bellen om te vragen waarom dit gebeurde, is niet makkelijk. ,,Ten eerste spreekt hij geen woord Engels, dus heb ik altijd een vertaler nodig. Maar er is ook gewoon enige afstand tot het zittende bestuur.”

SPORTTRIBUNAAL Van der Vorst was niet de enige die 24 uur voor de verkiezing van de lijst werd geschrapt. Dit overkwam ook kandidaat-bestuursleden uit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Denemarken en Zweden. Gezamenlijk brachten zij de zaak bij het Internationaal Sporttribunaal en ze kregen gelijk. Ze hadden nooit uitgesloten mogen worden van deelname aan de verkiezingen, zo luidde het oordeel op 14 juni. 


Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond. - Nevèl van der Vorst

De manier waarop Van der Vorst en de kandidaten voor andere bestuursfuncties werden uitgesloten is heel vreemd. Van der Vorst: ,,Twee landen, Servië en Venezuela, hadden een klacht ingediend over het voeren van campagne buiten verkiezingstijd. De kiescommissie gaf de disciplinaire commissie de opdracht deze klacht te onderzoeken en daar kwam uit dat we niet schuldig waren. Vreemd genoeg deed de kiescommissie, bestaande uit Zwitserse juristen, zelf ook een onderzoek, waar uit kwam dat we wel schuldig waren. En dat een dag voor de verkiezingen.” 

GAZGROM De strijd binnen de boksbond wordt versterkt door de oorlog in Oekraïne. Van Kremlev is bekend dat hij goede banden heeft met Poetin. Onder zijn leiding werden miljoenen aan sponsorgeld binnengehaald van het Russische gasbedrijf Gazprom, nodig om de hoog opgelopen schulden af te lossen. Aan de andere kant besloot de Internationale Boksbond onder leiding van Kremlev geen (Wit)-Russische boksers meer uit te nodigen voor mondiale toernooien en dit jaar geen evenementen meer te organiseren in die landen, als reactie op „de militaire activiteiten tegen Oekraïne”.

De volgende stap is deelname aan herverkiezingen. Die zijn nog niet uitgeschreven, maar lijken een logisch gevolg van de uitspraak van het Sporttribunaal. Ondertussen zit Van der Vorst niet stil. Vorige week voer hij nog met de voorzitter van de Boksbond van Sri Lanka en bestuurslid van de IBA Dian Gomes over de Kromme Rijn. ,,Ik wilde hem laten zien waar ik vandaan kom. We zijn ook wat gaan drinken bij ‘t Wapen van Bunnik en hebben een pannenkoek gegeten bij theehuis Rhijnauwen. Hij vond het prachtig!”


Boris van der Vorst, Sjoerd-Dirk van der Leest (eigenaar ‘t Wapen van Bunnik), en Dian Gomes (voorzitter van de Boksbond van Sri Lanka en bestuurslid van de Internationale Boksbond). - Privé Boris van der Vorst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie