Arnold Wagemakers, Vincent de Wit, Annette Vos en Anne Gerdien Prins voor het sportveldje dat SV Odijk ter beschikking heeft gesteld.
Arnold Wagemakers, Vincent de Wit, Annette Vos en Anne Gerdien Prins voor het sportveldje dat SV Odijk ter beschikking heeft gesteld. Richard Thoolen

Samenwerking binnen- en buitensport

30 mei 2020 om 10:47 Corona

ODIJK Het sluiten van sportaccommodaties ten gevolge van de coronacrisis had desastreuze gevolgen voor alle sportaanbieders, maar de binnensporters werden het hardst getroffen. Met het enigszins versoepelen van de maatregelen wisten veel buitensportverenigingen alternatief bewegingsaanbod te creëren binnen de gestelde regels. Dat bleek echter niet mogelijk voor binnensporters die voor het beoefenen van hun sport de beschikking moeten hebben over een zaal of sporthal die tot nader order gesloten blijven.

SPORTHUIS BUNNIK Sporthuis Bunnik vervult ook in coronatijd een coördinerende rol voor sportverenigingen en individuele sporters. Directeur Arnold Wagemakers: ,,Als sporthuis volgen we de persconferenties op de voet en hebben we wekelijks coronacrisisoverleg met de gemeente. Wij denken na en adviseren over hoe sporten weer opgestart kan worden. Nadat buitensporten onder voorwaarden werd toegestaan hebben we de betrokken verenigingen direct geïnformeerd. Aan buitensportverenigingen hebben we de vraag gesteld of ze faciliteiten wilden delen met binnensportverenigingen. Binnensportverenigingen hebben we de suggestie gedaan om contact te zoeken met buitensportverenigingen om mogelijkheden te bespreken."

SV ODIJK Voetbalvereniging SV Odijk reageerde positief op het verzoek. Voorzitter Vincent de Wit: ,,Wij zijn maatschappelijk betrokken en kunnen dat tijdens deze crisis uitdragen. Ik werd eerst gebeld door vertegenwoordigers van volleybalclub VC Kromme Rijn en badmintonclub B.C. Krommerijnstreek. Ik liet weten dat ik ze graag wilde helpen en nog dezelfde week kwamen we samen om het verder door te spreken. Ik kon ze niet alleen een deel van ons terrein aanbieden waar ze gebruik van konden maken, maar ze ook helpen met het opstellen van de protocollen. Protocollen moeten sportspecifiek worden afgestemd in ter goedkeuring aangeboden worden aan de gemeente. Er zit een grote overlap in protocollen en met onze protocollen als basis hadden ze ze snel voor elkaar. De toestemming om bij ons te mogen sporten werd daarop snel verkregen."

VC KROMME RIJN Namens volleybalvereniging VC Kromme Rijn meldde voorzitter Anne Gerdien Prins zich bij Vincent de Wit. Anne Gerdien: ,,Ik ben zo blij dat we met open armen werden ontvangen en dat er constructief werd meegedacht. Dat geeft echt een gevoel van saamhorigheid. We hebben de beschikking gekregen over een mooi veldje dat wat achteraf ligt achter een hek. We werden ook geholpen met de inrichting van het veld. Kees Veldhuizen van het Sporthuis wist materiaal als palen en netten te regelen zodat we geen extra investeringen hoefden te doen. Onze leden zijn verheugd dat ze weer kunnen volleyballen. Omdat er wel afstand bewaard dient te worden is nog niet alles mogelijk, zoals bijvoorbeeld een driemansblok zetten, maar veel is er wel weer mogelijk. Ik zie dat het spelplezier snel terug komt."

BC KROMMERIJNSTREEK Namens badmintonclub Krommerijnstreek zette Annette Vos zich voor het buitenporten in. Annette: ,,Het is fijn dat we bij SV Odijk kunnen badmintonnen na twee maanden inactief te zijn geweest. Als er niet gesport kan worden raakt men het verenigingsgevoel enigszins kwijt, dus is het fijn om weer samen te kunnen komen. We hebben er buiten wel een tegenstander bij gekregen: de wind! Om met harde wind te kunnen spelen hebben we zwaardere shuttles en speciale rackets aangeschaft. Ook zijn er reinigingsprocedures ingesteld. We zijn vorige week vrijdag weer begonnen. Er was een grote opkomst en we merkten dat onze leden enthousiast waren en er veel zin in hadden. Ook hadden we een voor ons unieke ervaring: een shuttle die in de heg verdween."

Arnold Wagemakers: ,,Deze tijd vraagt veel van bestuurders. Het is een ongekende situatie waarbij er veel geïmproviseerd moet worden. Mensen moeten zich aanmelden wanneer ze komen sporten en er worden lijsten bijgehouden met wie er geweest zijn. Een mooie bijkomstigheid is dat verenigingen elkaar gevonden hebben en gemeenschappelijke plannen ontwikkelen zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke kinderdag of - week waarop alle sporten aan bod komen. Sportverenigingen hebben een verbindende rol in onze samenleving en zorgen voor vertier en vermaak. De gemeenschap leidt er derhalve ook onder dat evenementen als de Koningsspelen, het beachvolleybaltoernooi, clinics en de avondvierdaagse geen doorgang kunnen vinden."

Vincent de Wit: ,,En daar komt ook nog bij dat andersoortige clubs noodgedwongen hun activiteiten hebben moeten staken omdat ze daarvoor gebruik maakten van onze faciliteiten. Ik denk hierbij onder andere aan de klaverjasclub, de bridgeclub, de sport BSO. Ook de dansmariekes van de plaatselijke carnavalsverenigingen oefenden hier hun pasjes. De maatschappelijke impact is zo enorm."

Voor meer informatie over deze verenigingen, zie:
www.sporthuisbunnik.nl , www.svodijk.nl , www.vckrommerijn.nl , www.bckrommerijnstreek.nl



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie