Nuna wordt na binnenkomst dag 1 onder dak gezet.
Nuna wordt na binnenkomst dag 1 onder dak gezet. Jorrit Lousberg/Vattenfall Solar Team

Solar Team tevreden met derde plek; Odijkse Tibbe doet mee aan Solar Challenge Morocco

25 oktober 2021 om 14:00 Autosport

BUNNIK Het Vattenfall Solar Team kijkt tevreden terug op de eerste dag van de Solar Challenge Morocco. Het team, waarin ook de Odijkse Tibbe Lukassen zit, verloor een positie en staat op een derde plek, ruim een half uur achter leider Agoria. Toch kijkt team captain Christiaan Wiers met een goed gevoel terug op de eerste etappe. ,,Vandaag was direct al een pittige etappe met eerst het hectische verkeer van Agadir en later in de woestijn kamelen en ezels op de weg. Ook de steile berghellingen met scherpe bochten waren soms best lastig. Gelukkig is het gelukt om ons eigen plan te volgen.”

De eerste kilometers van de race stonden in het teken van het drukke verkeer in Agadir. Motoragenten zorgden er met gillende sirenes voor dat Nuna11 zonder al te veel vertraging door het verkeer kon worden geleid.

Zodra de zonnewagen de stad had verlaten nam de verkeersdrukte snel af. Ook veranderde de omgeving snel. De witgepleisterde villa’s van de stad maakten plaats voor huisjes in aardetinten gemaakt van steen en aangestampte aarde. Ook het landschap veranderde en al snel kwam de eerste bergpas in het vizier.

STEILE BERGEN Het Vattenfall Solar Team had zich voorgenomen om zo snel mogelijk richting de bergen te rijden. Op de steile en bochtige wegen is het tenslotte een stuk lastiger inhalen. Maar het was de Belgische wereldkampioen Agoria die daarin slaagde. Nog voor Nuna de stadsgrenzen van Agadir had verlaten zoefden de Belgen voorbij. Wel slaagde Nuna er even later in om de als eerste gestarte Groningers van Top Dutch Solar Racing in te halen. Daardoor bereikte het team als tweede de control stop, de verplichte pauze van vijftien minuten.

Coureur Stijn van Muiden (uit Amsterdam): ,,Het was best lastig om met Nuna door de bergen te rijden. Uiteraard zijn die steile hellingen een belasting voor de motor. Bovendien was het wegdek niet overal even goed en maken de scherpe bochten het je ook lastig als bestuurder. Gelukkig is het ons gelukt om ons eigen plan te blijven volgen, ook al moesten we nog een keer stoppen voor een kameel op de weg.”

Direct na de control stop veranderde het landschap in een steenwoestijn, met hier en daar een lage struik. Nuna werd al vrij snel ingehaald door Solar Team Twente en reed uiteindelijk als derde het kampement in Zagora binnen.

WEINIG ZON De gulle zon waar iedereen op had gerekend bleef vandaag even uit. Een wolkendek trok vanuit zee het binnenland in en geen van de teams slaagde erin om de bewolking voor te blijven. Welke invloed dat heeft op de hoeveelheid stroom die nog in de accu’s zit is onbekend. Om de concurrentie niet wijzer te maken doen de teams daarover geen uitspraken.

Dinsdag volgde de langste etappe van de race. Daarin moest opnieuw flink worden geklommen en werd duidelijk of het ontwerp van Nuna is opgewassen tegen de uitdagingen van het Marokkaanse binnenland. 

Hoe het afloopt met het team is te lezen op www.bunniksnieuws.nl.

Wiers kijkt er met vertrouwen naar uit. “Morgen hebben we de steilste stukken, waar zelfs een gewone auto nog moeite mee kan hebben Met de ervaring die we vandaag hebben opgedaan in de bergen kijken we met vertrouwen uit naar de tweede etappe.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie