Meesters in Mondzorg
Meesters in Mondzorg Meesters in Mondzorg

Wanneer naar de mondhygiënist?

HOUTEN Een mondhygiënist is een expert in tandvlees en kan ontstekingen en ziektes daarvan behandelen. Voor een bezoek aan deze deskundige is geen doorverwijzing van een tandarts nodig. Welke vragen van cliënten komt mondhygiënist Gabriëlle Beens van Meesters in Mondzorg veel tegen?

In haar praktijk komen veel tieners met beugels die moeite hebben om hun gebit goed te verzorgen. Gabriëlle: ,,Heb je een beugel? Dan is het lastig om je mond te verzorgen en ben je langer bezig om het voor elkaar te krijgen.” Diverse orthodontisten adviseren daarom iemand met een beugel om naar een mondhygiënist te gaan om gaatjes te voorkomen.


ONTSTOKEN TANDVLEES Ze ziet ook veel cliënten met bloedend of teruggetrokken tandvlees en een slechte adem. Dit kunnen symptomen zijn van ontstoken tandvlees. De oorzaak hiervan zijn tandplak en tandsteen (verharde tandplak) die bestaan uit bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken. Tandplak en -steen moeten regelmatig verwijderd worden om dit te voorkomen. Want een ontsteking die niet behandeld wordt, kan ernstige consequenties hebben. Het gevolg kan zijn dat het ontstekingsproces kaakbot oplost waardoor verlies van tanden en kiezen kan ontstaan. Gaan tanden losser staan? Maak dan meteen een afspraak bij Meesters in Mondzorg. ,,Meestal is hier nog iets aan te doen.”

Vroeger dachten veel mensen dat te veel tandsteen nu eenmaal in de familie zat en accepteerden dit vervolgens. Toch is dit goed te behandelen. ,,Er is altijd iets aan te doen. Het ligt aan hoe je je mond verzorgt, misschien is het middel dat je gebruikt daarvoor niet geschikt of gebruik je niet de juiste poetstechniek.”


MONDKLACHTEN Er zijn nog een paar klachten die kunnen worden weggenomen door een behandeling voor mondhygiëne. Een vieze smaak in de mond bijvoorbeeld. De oorzaak hiervan is meestal te veel bacteriën en tandplak in de mond. Een witte aanslag op de tong of verkleurde tanden kunnen ontsierend zijn en behandeld worden. Die aanslag hecht zich aan tandplak, daarom is het raadzaam dit weg te laten halen. 

Gabrielle raadt ook mensen die meer dan vier soorten medicijnen gebruiken aan om naar de mondhygiënist te gaan om problemen te voorkomen. Want zij kunnen last krijgen van een droge mond en dit kan tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken.


Tijdens een behandeling geeft Gabriëlle ook tips voor mondhygiëne. Op 9 oktober staat zij van 11.00 uur tot 12.00 uur bij Etos op Spoorhaag 166 in Houten. Daar helpt ze mensen bij de juiste keuze van mondverzorgingsproducten en het gebruik ervan.


[Een afspraak maken? Meesters in Mondzorg, Medisch Centrum Leebrug, Sandelhout 1 in Houten. www.meestersinmondzorg.nl T: 06-25102563