Pieter Paul van Beek, de burgemeester en buurtsportcoach Mieke Hilhorst bij de route.
Pieter Paul van Beek, de burgemeester en buurtsportcoach Mieke Hilhorst bij de route. Agnes Laurens

Sporten begint bij de voordeur: Beweeglint officieel geopend

Maatschappelijk

BUNNIK Wie zin heeft om te bewegen, hoeft eigenlijk niet meer naar de sportschool. Afgelopen zondag is officieel het Beweeglint geopend. Overal in de gemeente zie je toestellen staan waar je op kunt sporten. Lekker bewegen in de buitenlucht.

door Agnes Laurens

Pieter Paul van Beek, voorzitter van de Lions Club Bunnik, kwam vier jaar geleden met het idee om een parcours af te leggen om te kunnen sporten. Dit wilde hij aanvankelijk met als start het brugje bij de Gildenring tot aan het Jaagpad in Odijk. Dit bleek erg ver te zijn. Daarom is er voor een ander aanpak gekozen: wat is er mogelijk voor de mensen in Bunnik, zodanig dat het toegankelijk is voor iedereen?

WORK-OUTS Mieke Hilhorst van Bunnik Beweegt kreeg terug dat mensen fitness in de buitenlucht missen. Hilhorst en van Beek kwamen in contact met elkaar en sloegen de handen ineen. Voor beide is de keuze gevallen om in elke kern een aantal onderdelen te plaatsen op verschillende plekken in elke dorp: ,,Wij hebben er expres een route van gemaakt, waardoor je meer van je dorp ziet. En het leuk blijft. Daarnaast kun je dus verschillende work-outs doen op deze route zodat je de hele week aan de slag kunt.”

Elke beweeglint is ongeveer drie kilometer lang. In elk dorp is er een eigen parcours dat functioneel, leuk en laagdrempelig is. De route loopt door de dorpskernen heen zodat mensen direct voor hun deur kunnen beginnen. ,,Ik ben trots dat dit er nu eindelijk staat”, vertelt Van Beek. Om de 600 meter is er een groepje met andere soorten oefeningen. Per route zijn er vijf plekken aangewezen waar deze toestellen staan. Bij elk toestel staat er een bord met instructie hoe je de oefening moet doen.”

POLITIEK EN SAMENLEVING Voor Wethouder Jocko Rensen is dit een uitkomst. Hij is van mening dat er twee groepen zijn: een groep met fanatiekelingen die al veel aan sport doen én een groep mensen die gezond moet blijven en een steuntje in de rug kan gebruiken om te gaan sporten: ,,Ik behoor tot de groep die gezond moet blijven en niet vaak sport.” Daarom belooft hij in het voorjaar samen met de sportcoach de route te gaan doen.

 Ook vindt de wethouder het belangrijk dat de relatie tussen de burger en de politiek goed is. Het Beweeglint laat zien dat er verbondenheid is met de samenleving. Dit project is tot stand gekomen op initiatief van de burgers en de gemeente wil graag investeren in de contacten met de samenleving door zulke projecten aan te gaan.

GEWELDIG ,,Het is een goed initiatief dat samen met de burgers voor elkaar is gekregen”, zegt burgemeester Ruud van Bennekom. Van Bennekom ziet dagelijks dat de toestellen - die naast zijn ambtswoning liggen- goed in gebruik zijn genomen. Daar is hij erg trots op. ,,Echt geweldig”, vult hij aan. ,,Er is 35.000 euro ingestoken om de toestellen te kunnen betalen en allemaal gefinancierd door burgers”, laat Van Beek weten.

Dus begin lekker voor je deur en doe de oefeningen die bij je passen.

Afbeelding
Afbeelding