Afbeelding
Independer

Stoptober: Ruim 15% minder Utrechtse rokers dan 8 jaar geleden, sterke afname in Houten

Maatschappelijk

HOUTEN Het aantal rokers in de provincie Utrecht is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 29,8%. De sterkste afname van het aantal rokers vond plaats in de gemeente Bunnik. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs bijna gehalveerd. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Binnen de provincie Utrecht was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Bunnik (-48,1%). Ook in Houten (-45,8%), Oudewater (-45,7%) en Bunschoten (-43,7%) is het aandeel inwoners dat af en toe rookt flink afgenomen. 

Wijk bij Duurstede: de schoorsteen van Utrecht

15,1% van de Utrechters geeft aan af en toe een sigaret op te steken. Utrecht is hiermee de meest ‘rookvrije provincie’ van Nederland. De provincie Groningen heeft relatief gezien de meeste rokende inwoners, namelijk 19,6%.

Het percentage rokende Utrechters verschilt sterk per gemeente. Zo wonen in verhouding de meeste rokers in de gemeente Wijk bij Duurstede. 18,9% van de Wijkenaren rookt namelijk wel eens een sigaret. Ook in Vijfheerenlanden (18,7%) en de gemeente Utrecht (18,2%) is het percentage rokers relatief hoog. 

GRATIS HULPMIDDELEN Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: ,,Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: ,,Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt.”

Lees hier meer.