Ingezonden

4 oktober 2021 om 14:28

Dilemma

De beslissing van de Bunnikse gemeenteraad om onderzoek naar windmolens langs de A12 te blokkeren laat mij met een dilemma. De Liberalen willen inzetten op ‘zon-op-dak’. Beste Liberalen, net als veel inwoners, heb ik al ‘zon-op-dak’. Net als veel inwoners, is mijn huis nu al goed geïsoleerd. Maar de urgentie om nog minder fossiele brandstof te gebruiken ligt hoog. Dus op naar de volgende stap: een warmtepomp.


Maar hier mijn dilemma. Zonder uitzicht op ook ‘s winters meer duurzaam, lokaal opgewekte elektriciteit (om een warmtepomp van energie te voorzien), wil ik die stap nemen? Wil ik meer elektriciteit ‘s winters gaan gebruiken, terwijl onze gekozen gemeenteraad niet eens wil onderzoeken of dat, met bestaande technologieën, lokaal opgewekt kan worden? Hoe wordt een evenwicht tussen vraag en aanbod van duurzaam elektriciteit gewaarborgd als iedere gemeente zo beslist?


De meningen van de Liberalen over de energietransitie zijn duidelijk te lezen in de opiniestukken op de website van VVD Bunnik. Zij hebben het over het feit dat de Kromme Rijnstreek ‘geen vliegveld, geen haven, geen zware industrie’ heeft en ‘onze regiobijdrage is dus bijna 0.00000’. En zij hebben het over windmolens die ‘onherstelbare schade’ gaan richten en ‘subsidieslurpers’ zijn.


Regiobijdrage (aan klimaatverandering) bijna nul? Beste VVD, inwoners van de gemeente gaan ook op vliegreis en kopen ook spullen die gemaakt zijn door zware industrie en/of via havens ons land binnenkomen. Onherstelbare schade door windmolens? Beste VVD, klimaatverandering gaat onherstelbare schade richten, niet windmolens. Windmolens als subsidieslurpers? Beste VVD, volgens recent onderzoek is ons land nog steeds jaarlijks 4,9 miljard euro (gemiddeld) kwijt aan fossiele subsidies.


Op hun website lees ik ook dat het draagvlak bij inwoners goed gepeild moet worden ‘maar dan wel altijd op basis van eerlijke en transparante informatie’. Beste VVD, op dit punt ben ik het helemaal met jullie eens.


Dus laat ik eerlijk en transparant zijn. Gemeenteraad, jullie traagheid en de blokkades die jullie opwerpen voor het opwekken van lokale, duurzame energie maken de keuzes van burgers die stappen vooruit willen maken met de energietransitie niet makkelijker. Maar stappen vooruit moeten wij maken. Wij allemaal. Makkelijk of niet.


J. Houtgraaf, 

inwoner gemeente Bunnik