Besmettingsgolf heeft grote gevolgen

27 oktober 2020 om 10:41

p[Vervolg voorpagina


BUNNIK Nadat alle bewoners en medewerkers van Bunninchem afgelopen weekend getest werden, bleek snel dat het geen incident betrof, maar een flinke golf aan besmettingen. Zestien van de 75 bewoners bleken positief. Michiel Moes, regiomanager van Quarijn: ,,De een is er zieker van dan de ander, maar er is tot nu toe niemand naar het ziekenhuis overgebracht.”

Het zijn hele spannende tijden voor de bewoners, hun familie en het personeel. ,,Dit trekt een behoorlijke wissel.” Voor het team heeft de besmettingsgolf uiteraard ook grote gevolgen. Zorg voor coronapatiënten is intensiever dan reguliere zorg. Moes: ,,Het is best zwaar. Met een lach en een traan worden de schouder eronder gezet. Ik ben trots op de teamleden.” De uitval onder het personeel valt gelukkig nog mee, aldus Moes. ,,Er zijn wel medewerkers positief getest, maar geen zorgmedewerkers.” Zowel voor bewoners als voor personeel is een psycholoog en maatschappelijk werker dichtbij, aldus Moes.


Meteen werd besloten dat er geen bezoek meer toegelaten wordt, in elk geval tot 1 november. Wat er daarna gebeurt is niet bekend. ,,Binnen Quarijn houden we rekening met verschillende scenario’s. Daarnaast kunnen er ook nieuwe landelijke regels komen.”

Mochten er toch tekorten komen aan personeel, dan kan er binnen Quarijn ondersteund worden. Als ook daar de rek eruit is, volgt afschaling van de zorg. Moes: ,,We zijn beslist niet op dat punt aangeland nu. Het zou dan gaan om minder maatwerk, minder extra momenten voor bewoners, minder douchen bijvoorbeeld.”

Quarijn biedt zorg in vijf gemeenten. Moes: ,,Ook op onze andere locaties zijn mensen positief getest de afgelopen maanden, maar nergens zoveel als nu in Bunninchem.”