Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp Henk Hutten

Bunnik zet rem op kostenstijging huishoudelijke hulp en jeugdzorg

29 november 2021 om 16:16 Politiek

ODIJK De gemeente brengt het gemiddeld aantal uren voor huishoudelijke ondersteuning terug van 2,6 naar 2,4 uur per week. Voor jeugdzorg gaat de gemeente andere criteria gebruiken bij het inzetten van professionele zorg. Het type scootmobiel dat de gemeente verstrekt wordt eenvoudiger. Deze maatregelen moeten jaarlijks 94.000 euro opleveren. In het Open Huis van 25 november gingen alle partijen akkoord.

door Frits Beijnink

In Bunnik nam het aantal mensen dat een beroep doet op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) met bijna de helft toe vanaf 2019. In dat jaar voerde het rijk een vaste - inkomensonafhankelijke - eigen bijdrage in van maximaal 19 euro per maand. Dit heeft een aanzuigende werking: het is voor mensen met een medische indicatie aantrekkelijker geworden om huishoudelijke hulp niet meer zelf te betalen maar bij de gemeente aan te vragen. De kosten van de Wmo waren in 2018 ruim 5 ton, maar bedragen in 2022 naar verwachting bijna een miljoen, zonder dat het rijk dat compenseert. De kosten voor de WMO rijzen de pan uit.

BEZUINIGEN Vorig jaar nam de raad een motie aan om in totaal 2 ton per jaar te besparen binnen het sociaal domein. Begin dit jaar voerde de gemeente al voor ruim een ton aan maatregelen door. In het Open Huis van 25 november besprak men het voorstel om te bezuinigen op de huishoudelijke ondersteuning. Het gemiddeld aantal uren ondersteuning bedraagt in Bunnik 2,6 uur per week. Bij het toekennen van die hulp hanteert de gemeente een normenkader uit 2006. Wethouder Jocko Rensen (P21/De Liberalen) zei: „De wereld is sinds die tijd fors veranderd, door allerlei technologische ontwikkelingen kunnen huishoudelijke taken sneller en beter uitgevoerd worden, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van stoomreinigers.” Zijn voorstel was om het gemiddeld aantal uren terug te brengen tot 2,4 uur per week - meer in lijn met andere gemeenten - en daarmee 54.000 euro per jaar te besparen. Peter Lakerveld (CDA) vroeg zich af: „Hoe meten we een eventuele vermindering van de geleverde kwaliteit als we het aantal uren terugschroeven?” Maar met de belofte van de wethouder dat er altijd sprake zal blijven van maatwerk gingen de fracties akkoord met deze maatregel. Voor bestaande cliënten geldt het nieuwe normenkader pas na afloop van hun huidige beschikking (uiterlijk 2026). 

JEUGDZORG Ook de kosten voor Jeugdzorg blijven stijgen: van 2,3 miljoen in 2018 naar 3,1 miljoen in 2020. De samenwerkende gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht ontwikkelden een nieuwe systematiek (’beslisboom’) om aanvragen voor jeugdzorg te beoordelen. Dat is nodig omdat het vaak over ingewikkelde situaties gaat en omdat de Jeugdwet zelf weinig handvatten biedt - waardoor het aan gemeenten is om keuzes te maken en grenzen te stellen. Wethouder Rensen benadrukte: „We sturen hier niet op geld maar op kwaliteit.” Hij denkt dat met de toepassing van de beslisboom een besparing van 30.000 euro per jaar mogelijk is.  

SCOOTMOBIELS STEEDS DUURDER Scootmobiels zijn bedoeld voor het overbruggen van loopafstanden in de wijk. Met de steeds sneller én duurder wordende modellen kunnen ook grotere afstanden worden afgelegd. Voor die afstanden zijn er echter andere voorzieningen zoals de regiotaxi. De gemeente verstrekt voortaan alleen nog eenvoudige modellen - een besparing van 10.000 euro per jaar. 

WAS- EN STRIJKSERVICE De gemeente studeert nog op de mogelijkheid om tot een centrale was- en strijkservice te komen. In veel gemeenten bestaat dat al en de ervaringen zijn daar positief.

UITWERKING Na de formele vaststelling in de raadsvergadering van 2 december zal het college de maatregelen uitwerken in concrete verordeningen. Daar zal de raad dan weer een besluit over nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie