Afbeelding
Provincie Utrecht

Terugblik Open keukengesprek: hoe gaan we in 2050 van A naar B?

2 december 2021 om 14:00 Maatschappelijk

BUNNIK Het provinciebestuur en zo’n veertig inwoners en organisaties uit de provincie voerden op 2 november het tweede Open keukengesprek. Met het Open keukengesprek wil het provinciebestuur de dialoog aangaan met belangstellenden over het beleid en de manier waarop de provincie Utrecht haar werk doet.

Thema was deze keer mobiliteit: hoe ga je van A naar B in 2050? Bewoners, ondernemers, experts en bestuurders schoven met elkaar rond virtuele keukentafels om van gedachten te wisselen over de toekomst.

MOBILITEITSTRANSITIE Gedeputeerde Arne Schaddelee opende het gesprek. Hij stipte de groei van de provincie aan. Tot 2050 moeten er 170.000 woningen worden gebouwd. Dat zorgt voor nieuwe vraagstukken. Want hoe gaan al die mensen straks op een duurzame manier van A naar B? Daar is een mobiliteitstransitie voor nodig, gericht op meer OV en meer fietsen.

Hoe denkt de inwoner van onze provincie hier eigenlijk over? De provincie vroeg onderzoeksbureau IPSOS dit te onderzoeken. De conclusies van deze peiling onder 1.000 inwoners kwamen ook aan bod tijdens het Open keukengesprek. Klimaat moet meer leidend zijn bij het maken van toekomstplannen voor mobiliteit, vindt een meerderheid.

DE TOEKOMST Na de aftrap van Arne Schaddelee gaf sociaal geograaf Rinke Vreeke een presentatie over de wisselwerking tussen menselijk gedrag en de omgeving. Zij gaf deelnemers alvast een gevoel en concrete handvatten voor het nadenken over de toekomst. Vervolgens hield Derk Dohle, als verkeersexpert werkzaam bij de provincie, een presentatie. Hij benadrukte dat bereikbaarheid veel meer is dan alleen reistijd. Zo zorgt de vergrijzing voor vragen rondom toegankelijkheid en bleek uit onderzoek dat comfort en nabijheid belangrijker worden gevonden dan snelheid. Mensen willen graag een OV-halte in de buurt.

RECEPT VOOR DE TOEKOMST De deelnemers gaven na deze inleidingen hun reacties. Deze zijn verzameld in een ‘Recept voor de toekomst’ (pdf, 2.37MB) en gaan onder andere over het spreiden van mobiliteit, woon-werkverkeer, ouderen en klimaat. De uitkomsten van de gesprekken zijn interessant voor het provinciebestuur en geven input aan het beleid dat ze maakt. Het recept is een groeiend document dat de dialoog en samenwerking tussen de provincie en haar inwoners moet verbeteren.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie