Afbeelding
Screenshot Toekomstvisie

Geen apart budget voor Toekomstvisie dorpshart Odijk

22 november 2021 om 09:58 Politiek

ODIJK De gemeente wil dat het dorpscentrum van Odijk een echte ontmoetingsplek wordt, met voorzieningen en een openbare ruimte die dat mogelijk maken. Meer sfeer, en bijvoorbeeld ook autoluw. Maar ook met de bouw van appartementen. Wethouder Ali Dekker heeft geen apart budget, waar wel diverse potten op het oog om De Meent daadwerkelijk aantrekkelijker te maken.

door Frits Beijnink

In het Open Huis van 18 november besprak de raad de Toekomstvisie Dorpshart. Belangrijke vraag van alle fracties was waar het geld vandaan komt voor de uitvoering. Wethouder Ali Dekker (Liberalen) antwoordde dat er geen apart budget is, maar dat de kosten moeten worden gedekt vanuit bestaande onderhoudsbudgetten voor groen en mobiliteit en vanuit provinciale subsidies - voor versterking van dorpskernen en voor verkeersveiligheid. Daarnaast zal het grootschalige woningbouwproject De Kersenweide aan de kosten moeten bijdragen. De nieuwe wijk zal immers gebruik maken van de voorzieningen rond de Meent.

De Toekomstvisie voor het dorpshart noemt de volgende punten die in 2030 gerealiseerd moeten zijn: 

SFEERVOL EN AUTOLUW In 2030 is het dorpshart van Odijk een bruisende en gezellige plek. Het loopt van kerk tot kerk en straalt een boulevardachtige sfeer uit. De Meent is een locatie waar ontmoeten en verblijven een grote rol moet gaan spelen. Door de Meent autoluw te maken, ontstaat er meer ruimte voor bijvoorbeeld een park- of pleinachtige inrichting.

APPARTEMENTEN De gemeente noemt  het belangrijk dat er voor alle doelgroepen voldoende huizen worden bijgebouwd. Met in het dorpshart extra aandacht voor appartementen, woningen voor kleine huishoudens (één of twee personen) en starters. De volgende locaties lenen zich goed voor nieuwbouw: de hoek Meent/Boomgaardweg (bijvoorbeeld winkels op de begane grond met appartementen erboven), de omgeving Sint Nicolaaskerk (vooral geschikt voor seniorenwoningen), de Boomgaardweg (winkels verplaatsen en daar woningen van maken) en de Singel.

WINKELS Bekendere winkelketens als Hema, Blokker of Zeeman zouden zeer welkom zijn, maar het is de vraag of dit levensvatbaar is in Odijk. Daarnaast is er behoefte aan eet- en drinkgelegenheden, met aandacht voor lokale en streekproducten en die bijdragen aan de beleving van het centrum doordat ze uitnodigen om te blijven ‘plakken’. Denk aan een viswinkel, koffietent of ijssalon. 

Het college heeft de ambitie om alle dorpscentra aantrekkelijker te maken om te wonen, te winkelen en te verblijven. Voor het centrum van Odijk stelde de gemeente in een reeks bijeenkomsten met inwoners en bedrijven een visie op. Deelnemers aan de bijeenkomsten presenteerden deze visie in september aan de gemeenteraad, die er in het Open Huis van 18 november over discussieerde. Over deze Toekomstvisie neemt de gemeenteraad op 2 december een besluit. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie