Afbeelding
Agnes Corbeij

Bewoners blijven zich verzetten tegen aanleg fietspad voor het Eikenpadplantsoen

7 september 2021 om 11:04 Politiek

BUNNIK Omwonenden liepen op 2 september met een aantal ambtenaren van de gemeente door het Eikenpadplantsoen om de situatie ter plekke te bekijken en te zien hoe het fietspad ingepast zou moeten worden. De sfeer was volgens verschillende aanwezigen ‘geprikkeld’. 

door Agnes Corbeij

Het is de derde keer in de geschiedenis dat aanleg van een fietspad door het Eikenpadplantsoen door het gemeentebestuur opgepakt wordt en de gemeenteraad ging in maart akkoord met het plan van het college om het fietspad over het Eikenpad verder uit te werken. Onderdeel daarvan was de bijeenkomst met omwonenden ter plaatse. Naar aanleiding daarvan ontving Bunniks Nieuws drie ingezonden brieven. 

VEILIGHEID Alle drie de brievenschrijvers zijn tegen de komst van een fietspad op deze plek, omdat ze vinden dat de veiligheid er niet op vooruit, maar juist achteruit zal gaan. De ambtenaar kwamen praten over de inpassing, maar zo ver zijn de omwonenden nog niet. Anneke van Doorne-Huiskes: ,,We begrijpen het sentiment, sprak de dienstdoende ambtenaar, in een poging tot empathie. Sentiment was er zeker: boosheid, (machteloze) woede, verontwaardiging streden om voorrang.”

Toch ligt er meer aan de weerstand ten grondslag dan sentiment, zo stelt Van Doorne-Huiskes: ,,De gemeente vergist zich als ze de bezwaren alleen als sentiment afdoet. Er ligt een stevige rationaliteit aan ten grondslag. Politiek en gemeente weten dat, maar lijken daar niet meer over te willen horen.”

VERSTAND Hans Nap begint zijn brief met de uitdrukking ‘Spijt is verstand dat te laat komt’. Volgens Nap is de noodzaak voor aanleg gebaseerd op onjuiste tellingen van fietsers op het Vagantenpad enkele jaren geleden en de verwachte toename van fietsers naar het USP. ,,Gezien de inmiddels sterk veranderde situatie, door ook na corona meer van huis uit te blijven werken, is deze verwachting al niet meer staande te houden.” 

Nap is bang voor de veiligheid van spelende kinderen. ,,Hij de ambtenaar zag eigenlijk geen ruimte meer voor een voetpad en vroeg: ‘willen jullie dat eigenlijk dan nog wel?’ Zowel links als rechts van het geprojecteerde fietspad blijft in feite geen speelruimte meer over: zowel letterlijk als figuurlijk. Het speeltuintje zou voor een deel moeten verdwijnen of aan beide zijden worden geplaatst. Zie je het voor je, kinderen die voortdurend het fietspad oversteken tijdens hun spel? Dit zijn toch geen zaken waar je op zit te wachten.”

IN GESPREK Wethouder Dekker was zelf niet aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Daarover spreekt brievenschrijver Ron Koole zijn verontwaardiging uit: ,,Uw projectleider deed zijn uiterste best om zijn/uw opdracht uit te voeren, maar kreeg het soms hard te verduren.”

Koole wil in gesprek met Dekker: ,,Graag nodigen de omwonenden U met het voltallige College uit om bovenstaande argumenten en de belangen van de omwonenden eens ter plekke aan te horen en te bespreken.”

HANDHAVING Van Doorne-Huiskes vat kort samen welke gevaarlijke situaties aanleg van het fietspad zouden opleveren. ,,Bij de overgang Van Zijldreef/fietspad, in het midden van het Eikenpad, bij de overgang Eikenpad/grasveld Vletweide en bij de aansluiting fietspad/Vagantenpad.” Ook gelooft zij niet dat er geen speed pedelecs en scooters over het pad gaan komen. ,,Scooters en pedelecs mogen er geen gebruik van maken, zo werd van gemeentewege geopperd. En de handhaving dan, zo vroeg het getergde publiek.  Hoe naïef kun je zijn, signalering van de laatste politieagent in de wijk dateert, bij wijze van spreken, van eind vorige eeuw.”

Hans Nap concludeert: ,,Al met al denk ik dat naast de afwezige noodzaak tot het aanleggen van het fietspad ook de vele gevaarlijke situaties die ontstaan wanneer dit wel gebeurt, er maar één oplossing is: leg voor de derde (!!!) keer dit plan terzijde en pak het nooit meer op.”

Bunniks Nieuws vroeg wethouder Ali Dekker om een reactie. Zij laat weten: ,,Ik heb gehoord dat de bijeenkomst van donderdag behoorlijk ontspoord is en dat de woede zich ontlaadde op het hoofd van de projectleider. De man, een ervaren projectleider, was geschokt en ontdaan. Er is weinig respectvol met hem omgegaan en dat betreur ik zeer. Ikzelf was niet bij deze bijeenkomst aanwezig omdat ik in deze fase geen rol heb. Onderwerp van gesprek was het verkennen van de wensen en ideeën over de inpassing van het fietspad bij de omwonenden. Daar is de buurt voor aan zet en niet de wethouder. Die handschoen wilde men kennelijk niet oppakken. We beraden ons daarom over de aanpak om tot een mooie en veilige inpassing van het fietspad te komen. Op enig moment zullen we weer met elkaar in gesprek gaan, maar nu is het raadzaam om wat afstand te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie