De boekomslag van Mijnenvegen tegen wil en dank
De boekomslag van Mijnenvegen tegen wil en dank Uitgeverij Eigenzinnig

Lunchlezing: Mijnenvegen tegen wil en dank

1 september 2021 om 11:28 Activiteiten

BUNNIK Mia van Niekerk uit Bunnik vertelt op 15 september van 12.00 tot 13.00 uur tijdens een lunchlezing in de bibliotheek over haar boek ‘Mijnenvegen tegen wil en dank’.

Het boek vertelt het persoonlijke verhaal van Han van Niekerk, seiner op mijnenveger MS Marken I in de Tweede Wereldoorlog en geeft een indruk van algemene maritieme zaken op een mijnenveger in oorlogstijd. Daarnaast verhaalt het over een rooms-katholieke familie in de jaren veertig en hoe in die tijd werd omgaan met rouw en verlies. Mia van Niekerk schetst een mooi beeld van deze belangrijke periode in onze vaderlandse geschiedenis.

Han van Niekerk gaat in 1939 in dienst en wordt seiner op een mijnenveger. In 1944 loopt zijn schip voor de kust van Engeland op een mijn en komt hij samen met bijna de gehele bemanning om.

Als klein meisje raakte Mia van Niekerk in de ban van het bidplaatje van deze jongen, haar oom, waar eigenlijk nooit iemand over sprak. Na de dood van haar ouders komt er een mapje tevoorschijn met documenten, brieven, foto’s en Rode Kruisberichten over hem. Dan besluit ze de stilte rondom hem te verbreken en uit te zoeken wat er is gebeurd.

Meer informatie over aanmelden voor de lezing is binnenkort te vinden op de website van de bibliotheek. 

www.bibliotheek.ideacultuur.nl

Mia van Niekerk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie