Het gemeentehuis te Odijk
Het gemeentehuis te Odijk Richard Thoolen

Commissie voor bezwaarschriften: ambtenaren Bunnik zouden meer oplossingsgericht kunnen zijn en inwoners meer centraal mogen stellen

24 juli 2021 om 15:11 Politiek

ODIJK ,,Het komt de commissie voor dat medewerkers van de gemeente Bunnik soms meer oplossingsgericht zouden kunnen zijn. De inwoner mag meer centraal staan”, zo staat geschreven in het jaarverslag over 2020 van de commissie voor de bezwaarschriften. De houding van ambtenaren is soms te star, er wordt onvoldoende naar oplossingen gekeken en ambtenaren tonen te weinig inlevingsvermogen. Dat zijn behoorlijke conclusies.

door Kuun Jenniskens

Deze conclusies trekt de commissie op basis van 76 bezwaarschriften die in 2020 door deze onafhankelijke commissie, bestaande uit juristen, zijn afgehandeld.

STARRE HOUDING LEIDT TOT MEER BEZWAREN ,,Gemeente en ondernemers moeten elkaar proberen te vinden in plaats van elkaar te bestrijden”, zo stelt de commissie in haar verslag. ,,Als hier meer oog voor komt, kan soms worden voorkomen dat inwoners en ondernemers zich genoodzaakt voelen bezwaar te maken als gevolg van de (onnodig) starre opstelling van de ambtenaren.” Als gevolg van de starre houding komen er onnodig zaken bij de commissie terecht, zo stelt de commissie.

KIJK NAAR DE VRAAG ACHTER DE VRAAG ,,Ook tijdens de bezwaarprocedure merkt de commissie dat er nog vaak te procedureel gehandeld wordt en dat onvoldoende is gezocht naar mogelijke oplossingsrichtingen of dat deze onvoldoende benut zijn door de ambtenaren. Daar komt nog bij dat de verwerend ambtenaren soms wat meer inlevingsvermogen mogen hebben in het standpunt en belang van de rechtzoekende inwoner of ondernemer. In sommige gevallen moet de verwerend ambtenaar ook bereid zijn om buiten het punt van geschil te treden en de vraag achter de vraag onderzoeken om meer gevoel te krijgen bij het bezwaar en ook daarop in te kunnen gaan bij het verweer.”

DOSSIERS VAAK LAAT EN INCOMPLEET Verder staat in het jaarverslag 2020 dat procesdossiers vaak laat, en soms ook te laat, bij de commissie voor de bezwaarschriften worden aangeleverd. De commissie spreekt haar zorg hierover uit en vraagt aandacht voor het tijdig aanleveren van de procesdossiers. Daarnaast zijn procesdossiers niet altijd compleet, waardoor door de commissie op de hoorzitting veel feitelijke informatie moet worden gevraagd. ,,De commissie vraagt aandacht voor het aanleveren van volledige dossiers, in zaken betreffende het omgevingsrecht bijv. met bestemmingsplantoets en parkeernormen.”

REACTIE COLLEGE In een aanbiedingsnota van dit jaarverslag aan de gemeenteraad, benoemt het college alleen het tijdig aanleveren van procesdossiers als verbeterpunt. De andere zaken worden niet geadresseerd. Bunniks Nieuws heeft de gemeente om een reactie gevraagd. Wordt vervolgd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie