De motor achter de SVO (Samenwerking Meiden/Vrouwen Opleiding) is Hans de Ligt uit Cothen. Zijn dochter voetbalde bij SVF in Cothen. Hans raakte al snel betrokken en hij ging kijken hoe hij het damesvoetbal in Cothen kon versterken. ,,Via de KNVB hoorde ik over de mogelijkheden tot samenwerken met andere verenigingen.” Om die reden ging Hans praten bij SV Odijk. ,,Qua grootte en DNA is SV Odijk vergelijkbaar met SVF.”

ODIJK EN BUNNIK Uiteindelijk haakte SVF af voor de samenwerking, maar SV Odijk was inmiddels enthousiast geworden. Vanuit daar keek Hans verder. ,,Ik ben bij Aurora geweest, bij Bunnik ‘73, bij CDW en SVL. Bunnik ‘73 was meteen heel enthousiast.” Twee jaar geleden werden de meiden en dames van Odijk lid van Bunnik ‘73 om onder die vlag het damesvoetbal op te bouwen. 

Een jaar later werd SVO Krommerijnstreek opgericht. ,,Het voordeel van deze constructie is dat alle meiden en dames die lid zijn van SV Odijk en Bunnik ‘73 in onze teams mee kunnen doen. Daardoor hebben we vollere en sterkere teams.” Afgelopen seizoen was het eerste officiële seizoen voor SVO Krommerijnstreek. Maar het groeit hard. Komend seizoen heeft de SVO acht teams op de been, als het aan Hans ligt. 

,,We hebben nu meiden onder 13, 15 en 21 jaar. Vrouwen 1 speelt in de derde klas, vrouwen 2 in de 5e klas, we hebben ook een recreatief team 30-plus en sinds komend jaar een 18-plus team uit Zeist.” Inmiddels spelen zo’n 100 meiden en dames bij SVO Krommerijnstreek. Komend seizoen hoopt Hans ook een team voor meiden onder de 11 jaar op te zetten. 

Tot nu toe gingen meiden boven de 15 jaar naar de senioren. Maar dat willen ze eigenlijk helemaal niet.

PATRIA De samenwerking met Patria uit Zeist is nieuw komend seizoen. ,,Ik ben een keer gaan fluiten daar, omdat ze een scheidsrechter tekort hadden. Het was een hele leuke club meiden, maar toch een beetje armoedig, net te weinig speelsters. Dat is zonde. Daarom stelde ik voor dat ze zich bij ons aan zouden sluiten. Dat wilden ze graag en dat was zo geregeld. De mentaliteit van de meiden uit Zeist is heel positief, ze houden echt van aanpakken.” 

ONDER 21 Het team van meiden onder de 21 is ook nieuw. En niet alleen voor SVO Krommerijnstreek. ,,Eigenlijk bestaat de categorie helemaal niet. Maar hij is wel nodig om het damesvoetbal vitaal te houden. Uit een enquête onder onze meiden bleek dat ze heel graag met meiden van hun eigen leeftijd spelen. Tot nu toe gingen meiden boven de 15 jaar naar de senioren. Maar dat willen ze eigenlijk helemaal niet. Ze willen niet ‘tussen de moeders’. Dan raak je ze dus kwijt en dat is doodzonde. Daarom hebben we deze categorie in het leven geroepen. Het is nu een hele leuke club meiden.”

Om het meiden- en damesvoetbal in de Kromme Rijnstreek een extra impuls te geven, schreef de club zich in voor een sponsorcontract van ING, een van de samenwerkingspartners van de KNVB in de promotie van het damesvoetbal. Meer dan 200 aanvragen werden er gedaan en allemaal werden ze uitgenodigd om een pitch te houden. 

PASSEND TEAM Hans: ,,Ik vertelde ons verhaal en onze visie. Die is eigenlijk dat er voor iedere meid een team moet zijn. Niemand moet stoppen omdat er geen passend team is bij haar leeftijd. Als iemand stopt omdat ze gaat studeren of zwanger is, prima. Door verenigingen te combineren kun je dat bieden. In Nederland zijn er 12 SVO’s. We willen heel graag een landelijk congres organiseren samen, ook voor andere verenigingen die met dit probleem worstelen. Ook willen we een jaarlijks toernooi organiseren.”

De Kromme Rijn stopt niet in Bunnik, die stroomt door naar de Galgenwaard.

Uit alle inschrijvingen werden 60 beloond met een subsidie. Dit werd aangekondigd door Sarina Wiegmans, bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. SVO Krommerijnstreek krijgt 3000 euro per jaar, drie jaar lang. ,,Daarvan hebben we een derde trainer aangetrokken, onze eerste vrouwelijke trainer. We hebben ook vijf vrouwelijke scheidsrechters in opleiding. Ook dat hoort bij de versterking van het damesvoetbal.”    

AMBITIE SVO Krommerijnstreek bestaat al lang niet meer alleen uit Hans. Er is een volledig bestuur met leden uit alle drie de verenigingen en een technische commissie. En de ambitie stopt niet. Hans: ,,We dwingen onszelf met de subsidie ook om onze missie te blijven uitvoeren, het is een stimulans. De Kromme Rijn stopt niet in Bunnik, die stroomt door naar de Galgenwaard. Daar hebben ze geen damesvoetbal. Dat gaan we iets aan doen.”

door Agnes Corbeij