De Benelux Wiskunde Olympiade wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. Teams bestaan uit tien leerlingen en de wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur individueel hun tanden in zetten. Voor elke opgave zijn zeven punten te verdienen. Dit jaar zou de wedstrijd in België plaatsvinden, maar noodgedwongen bleven alle deelnemers in eigen land. 

BESTEMMING Hylke reed voor het maken van de opgaven naar Hilversum. ,,Daar stonden de tafels ver uit elkaar en konden we de opgaven gaan maken. Het ging best wel goed. Ik heb 4,5 uur gewerkt en heb 2 van de 4 opgaven gemaakt. Natuurlijk was het jammer dat we niet echt naar België gingen, maar het zou erger zijn als de bestemming verder weg lag.”

Om mee te mogen doen aan de Benelux Olympiade of de Internationale Olympiade worden elk jaar voorrondes gehouden. Het Nederlandse team is via vier voorrondes geselecteerd uit ongeveer 9.000 deelnemers. Hulke: ,,De dertig beste leerlingen kwamen in een trainingsgroep. Daar zat ik dus bij. We hebben weekenden in een bosherberg en avonden op de universiteit geoefend en opgaven gemaakt. Die weekenden waren ook gewoon heel gezellig.” 

FAMILIE Uiteindelijk deden voor elk land tien leerlingen mee. Hylke: ,,Mijn broer heeft ook wel eens meegedaan. Zo kende ik het.” Hylke zit in de derde klas van het VWO op het Openbaar Lyceum Zeist. Wiskunde is altijd al Hylke’s beste vak op school. Dat is niet zo vreemd. ,,Mijn ouders geven allebei les aan de universiteit, de een wiskunde, de ander informatica.” Wat hij later wil gaan doen op professioneel vlak, weet Hylke nog niet. ,,Maar dat zal heel waarschijnlijk iets met wiskunde worden.”

Elk jaar doet Nederland mee aan drie internationale wiskundewedstrijden. De deelnemers komen uit de trainingsgroep van dertig. De eerste is de Benelux wedstrijd, die afgelopen weekend werd gehouden. Daarnaast zijn er de European Girls’ Mathematical Olympiad en de International Mathematical Olympiad. Die laatste zou in juli plaatsvinden en misschien kan Hylke daar ook aan meedoen. ,,Voor de Benelux Olympiade werden niet de tien beste leerlingen gestuurd, om ook anderen een kans te geven wedstrijden te doen.”

INTERNATIONAAL Of de Internationale Olympiade in juli doorgaat, is nog onzeker. Hylke: ,,Hij zou plaatsvinden in Sint Petersburg. Misschien wordt hij verplaatst naar het najaar. Of hij wordt toch in juli gehouden, maar dan online. Dat is afwachten.”

Hoe dan ook heeft Hylke al mooie contacten overgehouden aan de Olympiade. ,,De trainingsgroep van 30 is best heel hecht. We zien elkaar niet vaak omdat we allemaal op andere scholen zitten, maar als we gaan studeren kan het best zijn dat we elkaar weer tegenkomen, omdat we dezelfde interesse hebben.”         

door Agnes Corbeij