Naam: René Coffeng

Leeftijd: 57 jaar

Woonplaats: Helsinki, Finland

Met wie in het buitenland: Met mijn vrouw Hannele en zoon Bas (beiden in Finland geboren)

Sinds wanneer in het buitenland: Vanaf 1993

Waarom naar het buitenland vertrokken?

Ik werkte bij een bedrijf voor medische apparatuur op de Schoudermantel en was in 1989 een paar weken in het moederbedrijf in Finland om een gassensor te ontwikkelen voor metingen aan de longen. Ik leerde toen mijn huidige vrouw kennen in Helsinki.

Nadat we beiden een paar jaar voor korte of wat langere tijd heen en weer hadden gereisd, hebben we toen besloten ons in Finland te vestigen.

Heb je in nog meer landen/steden gewoond?

Voor mijn werk in de medische industrie heb ik veel gereisd, bijvoorbeeld weken of maanden verbleven in Zweden, USA, India en Israël. Maar om te wonen in Finland is zo aantrekkelijk dat we het te moeilijk vonden te beslissen ergens anders te gaan wonen.

Wat mis je het meest aan Bunnik?

De tennisbaan, of meer in het algemeen het sociale leven in clubverband. Een verenigingsleven is moeilijk om in het buitenland op te zetten. Je voelt je gauw een buitenstaander, vooral in de jaren ‘90 toen ik alles nog met Engels moest doen, Finland nog niet lid van de EU was, en alleen een deel van de jongere generatie in Finland goed Engels kon.

En wat mis je het minst aan Bunnik?

De files zo gauw je de snelweg op gaat. In Finland was het net midzomernacht. Bijna iedereen is dan, net als wij, naar hun vakantiehuisje bij een meer. Op de terugweg is het dan de drukste dag van het jaar. Onze 2 uur durende trip was hierdoor met maar 10 minuten verlengd. Als je in Nederland naar het strand wil op een zomerse zondag moet je daar een uur extra voor rekenen.

Kun je Bunnik vergelijken met de plaats waar je nu woont?

Ik woon op de grens van Helsinki stad en het platteland buiten de hoofdverkeersaders. Geografisch vergelijkbaar met het rijtje Utrecht/Zeist/Bunnik/Odijk en Werkhoven. De natuur is dichtbij, een extra voordeel is dat de zee ook vlakbij is.

De woonomgeving is hier minder homogeen. Veel mensen met verschillende sociale achtergronden wonen hier meer door elkaar. Er is ook wat minder sociale controle op elkaar in de eigen buurt. De tuin hoeft niet mooier te zijn dan die van de buren. De afgelopen jaren is daar wel een verschuiving in gekomen.

Heb je nog contact met mensen uit Bunnik?

Mijn ouders wonen nog op hetzelfde adres waar ik opgegroeid ben, mijn broer met zijn gezin in Odijk. Dus als ik zo eens per jaar bij mijn ouders logeer, bezoek ik een paar bekenden. Gedurende de rest van het jaar via social media en videobellen, maar niet erg intens contact met oude bekenden.

Hoe is het tijdens deze bizarre tijd in jouw stad/land? Is alles in lockdown of valt het nog wel mee?

In Finland valt het erg mee. Maatregelen werden heel snel genomen. Nu een factor 7 minder zieken en factor 20 minder overledenen dan in Nederland. 

Wat doe je om de verveling van de thuis isolatie tegen te gaan?

Mijn bedrijf maakt patiëntmonitoren en gassensoren voor beademingsapparatuur. De vraag stijgt de pan uit en onze ontwikkelingsafdeling steunt nu het opschalen van de productie dus hoef ik me niet te vervelen.

Verder probeer ik een gezond ritme te houden, bijvoorbeeld elke ochtend een lange wandeling met de hond voordat ik thuis aan het werk ga.

Mis je in deze tijd nog meer je familie en vrienden?

Iedereen is nu juist iets actiever in sociale media, dus het valt wel mee.

Het zorgt wel voor meer stress dat je niet weet wanneer je weer gewoon naar Nederland kunt reizen. Vooral in het voorjaar was dit moeilijk. Mijn ouders behoren ook tot een risicogroep en ik moet op mijn broer in Odijk en zus in Nijmegen rekenen om hen te ondersteunen.

Kun je het iedereen aanraden/afraden om te emigreren?

Emigreren is niet voor iedereen. Je moet je erg aanpassen, je eigen mening af en toe voor je houden en in het begin voel je je erg alleen. Je voelt je continu tussen twee culturen, wat extra stress veroorzaakt. Maar na verloop van tijd begrijp je beide culturen veel beter.

Kom je nog vaak in Nederland/Bunnik?

Toen mijn zoon nog klein was zo’n twee keer per jaar, maar nu gaat er vaak meer dan een jaar overheen. Gelukkig komt er ook zo af en toe een familielid naar Finland.

Wat is echt een mentaliteit uit het land waar je woont?

Door het ruwe klimaat is men hier erg op zichzelf aangewezen, en goed voorbereid op verrassingen. In deze crisis merk je dat in de voedselvoorziening en logistiek. 

Sociale afstand is hier mentaal al ingeburgerd. Als het nodig is zorgt men goed voor elkaar, het vertrouwen in de overheid is hier erg groot. Adviezen en regels opvolgen is hier vanzelfsprekend als ze goed onderbouwd zijn.

Finnen zijn van de lange adem, dat zie je goed in de investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.

Verder hebben Finnen een eigenzinnig karakter en zijn ze door alle ontberingen wat verhard. Ze noemen dat hier “Sisu”, zoiets als mentaal doorzettingsvermogen.

Wat eten ze het liefst in je nieuwe land?

Veel gerechten worden in de oven bereid, zoals vis. Zalm met pas geoogste aardappelen is met het midzomerfeest erg in.

De huidige trend is zoals ook in Nederland meer uitheemse, vegetarische of veganistische gerechten.

Heb jij al (rare) gewoontes overgenomen?

Direct uit de sauna door de sneeuw rollen is een gewoonte die niet veel Nederlanders zullen overnemen.

Heb je nog een leuke anekdote?

In de winter zag ik in een boom een muts hangen. Een paar straten verder een want. Opgepakt van de grond zodat het niet ondersneeuwt, en de eigenaar het makkelijk terug kan vinden. Deze zomer verloor ik mijn sleutelbos tijdens een wandeling met de hond. De volgende dag vond ik ze terug op een hek. Iemand had ze opgeraapt en op een opzichtige plek gelegd voor de rechtmatige eigenaar.

Goede gewoontes worden soms uit noodzaak geboren.

Wat zou je verder nog willen vertellen?

Finland is ook een heel goed vakantieland. Er is ontzettend veel ruimte als je een beetje naar het noorden gaat, en Helsinki is mooi en overzichtelijk, vol met bezienswaardigheden.

Door de invloed van zowel Zweden als Rusland die beide dit land hebben bestuurd in de afgelopen eeuwen, en de aandacht daarna voor de ontwikkeling van een eigen Finse identiteit is de cultuur erg rijk.

Als je van plan bent naar Finland te gaan, neem dan contact op voor goede tips.

Bas Coffeng
Foto: Bas Coffeng
Winterlandschap in Lapland
Bas Coffeng
Foto: Bas Coffeng
Uitzicht op meer bij Lieksa (genoemd in het boek Finse Dagen van Herman Koch)