Naam: Wessel Veenbrink

Leeftijd: 19

Woonplaats: Evenstad, in het binnenland van Noorwegen. Het ligt een paar uurtjes boven Oslo. Ik woon op de campus van de hogeschool.

Met wie in het buitenland: In mijn eentje.

Sinds wanneer in het buitenland: Sinds februari 2020.

Waarom naar het buitenland vertrokken? Ik volg in Nederland de opleiding HBO Bos & Natuurbeheer, daarvoor doe ik nu een semester in Noorwegen. Ik had van medestudenten uit Nederland al goede verhalen over Evenstad gehoord en het leek me een fantastische ervaring! En dat is het ook!

Heb je in nog meer landen/steden gewoond? Nee, ik heb mijn hele leven in Odijk gewoond.

Wat mis je het meest aan Odijk? De gezelligheid en wanneer je het dorp ingaat je altijd wel bekenden tegenkomt.

En wat mis je het minst aan Odijk? De drukte. Wanneer je hier buiten bent, hoor je echt alleen de natuur en je komt bijna niemand tegen! 

Kun je Odijk vergelijken met de plaats waar je nu woont? Qua het begrip van een dorp wel. Odijk is voor Noorse begrippen al een klein stadje. Evenstad is veel kleiner, heeft nog geen 100 inwoners, geen grote supermarkt en het dorp is erg uitgestrekt. Maar dat is heel gebruikelijk voor een Noors dorp. Het ligt langs de Glomma, een vrij grote rivier vergeleken met de Kromme Rijn. Verder zijn er kleine bergen en uitgestrekte bossen, en het dorp heeft een trainstation. En heel erg afgelegen; wanneer we boodschappen gaan doen, moeten we 20 kilometer rijden.

Heb je nog contact met mensen uit Odijk? Ja, met mijn vrienden en familie heb ik veel contact!

Hoe is het tijdens deze bizarre tijd in jouw stad/land? Is alles in lockdown of valt het nog wel mee? Het land zit in lockdown, toeristen mogen het land niet in. We zitten heel afgelegen met een grote groep studenten, dus aan social distancing doen we eigenlijk niet. Alleen de schoolgebouwen zijn afgesloten, we hebben online les en wanneer we boodschappen doen, merk je wel de maatregelen.

Wat doe je om de verveling van de thuisisolatie tegen te gaan? Ik heb nog online lectures en schoolprojecten, dat kost vrij veel tijd. Gelukkig heb ik hier veel vrienden gemaakt waar we leuke dingen mee doen, vooral nu het ook hier lente is geworden. En ik probeer zoveel mogelijk de natuur in te trekken.

Mis je in deze tijd nog meer je familie en vrienden? Ja, ik merk heel erg dat de situatie in Nederland en hier heel anders is. Ik mis mijn vrienden, maar ik weet ook dat als ik nu in Nederland was geweest we toch niet hadden kunnen afspreken.

Kun je het iedereen aanraden/afraden om te emigreren? Ik kan het zeker aanraden! Ik heb hier zoveel nieuwe mensen leren kennen, dingen geleerd en de natuur en cultuur is geweldig!

Kom je nog vaak in Nederland/Odijk? Ik kom in juli weer terug naar Nederland, maar zit er nu al over na te denken om volgend jaar mijn studie af te maken hier.

Wat is echt een mentaliteit uit het land waar je woont? Noren zijn (wanneer je elkaar nog niet kent) best gesloten, maar wanneer je elkaar leert kennen, zijn ze heel vrijgevig en open.

Wat eten ze het liefst in je nieuwe land? Wat ze hier heel lekker kunnen maken zijn van die hartvormige wafels.

Heb jij al (rare) gewoontes overgenomen? Noren doen altijd hun schoenen uit wanneer ze bij iemand thuis binnenkomen. En dat doe ik nu ook automatisch.

Heb je nog een leuke anekdote? De campus ligt langs de rivier de Glomma. ’s Winters is deze helemaal bevroren en gingen we naar de overkant over het ijs. En nu de sneeuw in de bergen begint te smelten, is er grote kans dat de rivier binnenkort overstroomt. Je merkt gewoon dat de mensen hier veel meer beïnvloed worden door de natuur en ermee hebben leren leven.

Wat zou je verder nog willen vertellen? Wilde elanden tegenkomen tijdens een wandeling is toch ook wel een geweldige ervaring! Of groepen trekkende kraanvogels die landen in de velden achter de campus die ik vanuit mijn slaapkamerraam kan bekijken. En de balts van het korhoen (in Nederland bijna uitgestorven) die ik hier van dichtbij heb bekeken vanuit een tentje. Te veel om op te noemen eigenlijk.

Ik deel mijn foto’s ook op Instagram: https://www.instagram.com/wesveenbrink_photography/

Wessel Veenbrink
Foto: Wessel Veenbrink
Wessel Veenbrink
Foto: Wessel Veenbrink