Jarenlang was het dorpshuis Odijk een oud gebouw op de hoek van de Zeisterweg en de Wethouder Hollaan. Op deze plek staan inmiddels moderne woningen. Het gebouw was oud en om het overeind te houden, moest er flink geïnvesteerd worden. En dat terwijl een aantal vaste gebruikers zoals het consultatiebureau, de bibliotheek en schoolgymnastiek (grotendeels) verdwenen waren en de gemeente wegens bezuinigingen de subsidie had stopgezet. 

HET HOFJE Toch kreeg een fanatiek clubje Odijkers, waaronder Arnold Wagemakers en Esther Klarenbeek, het voor elkaar om elders een nieuw Dorpshuis op te bouwen. Dit lukte door de krachten te bundelen met de sporthal De Lindenhof. Arnold: ,,Als stichting Dorpshuis hadden we eerder besloten het beheer van Het Hofje over te nemen. Dit was het bruine café dat aan sporthal De Lindenhof vastzat. Dat was een tactische zet geweest.”

Precies op die plek verrees na acht haar voorbereidingen, overleggen en touwtrekken het nieuwe Dorpshuis, De Linde. Het Hofje werd verbouwd tot De Linde, het huidige (sport)café  en daaromheen werd een aantal losse ruimtes gebouwd. De Schans, sociëteit voor mensen met een lichamelijke beperking, investeerde mee in een van de ruimten. Uiteindelijk werden het Dorpshuis en de sporthal zelfs eigendom van Stichting Dorpshuis.

SPORTHUIS Arnold is zelf inmiddels geen bestuurslid meer van stichting Dorpshuis. ,,Twaalf jaar geleden zijn we stichting Sporthuis Bunnik gestart. Dat hebben we uit elkaar getrokken. Sporthuis was nieuw en ook wel onzeker. We wilden niet dat als dat niet goed zou lopen, we ons Dorpshuis daardoor kwijt zouden raken.” 

De gemeente wilde ook dat niet dezelfde mensen aan het stuur stonden van beide stichtingen. Sindsdien is Arnold alleen directeur van Stichting Sporthuis Bunnik. Die stichting doet inmiddels het beheer van alle sportcomplexen en multifunctionele accommodaties in de gemeente en zelfs van een accommodatie in de gemeente Houten.  

ESTHER Het bestuur van stichting Dorpshuis bestaat uit Thea Vernooij, Frans Bernink, Greetje Groeneveld en Frank Verlinden. Zij verhuren de ruimte aan Sporthuis Bunnik, die de ruimten exploiteert. Dat werk wordt gedaan door Esther Klarenbeek, die ooit begon in het Oude Dorpshuis. ,,Ik begon daar in 2002 achter de bar. Ik kreeg door de jaren heen steeds meer taken en verhuisde mee hierheen. Ik doe nu bijvoorbeeld de planning van het personeel en de zalen en regel de facturatie. Het is nog steeds erg leuk om te doen, erg afwisselend en gezellig.”

Het Dorpshuis is de thuishaven van vele clubs en verenigingen. De Schans heeft twee keer per maand ‘Schansdag’ voor haar leden. Volleybal, judo, koersbal, bridge, badminton, zaalvoetbal, ga zo maar door. De buurtsportcoaches organiseren er van alles en houden er af en toe kantoor. De carnavalsvereniging verhuisde mee vanuit het Oude Dorpshuis en viert er drie weken in het jaar verschillende feesten. Ook Sinterklaas wordt er elk jaar ontvangen. 

BSO Een belangrijke huurder van het Dorpshuis is de Sport BSO. Elke dag rennen tientallen kinderen door bijna het hele gebouw en eromheen. ,,Dat geeft altijd weer levendigheid.” De Sport BSO is meer dat een huurder. ,,Ze denken echt mee. Ze komen ook uit het dorp. Vlak nadat de laatste kinderen worden opgehaald, zetten zij de tafels voor de bridgers klaar. Dat scheelt ons gewoon weer. Van dat soort kleine samenwerkingen worden we allemaal beter.” Toch gaat het niet vanzelf. ,,We hebben altijd actief acquisitie moeten plegen om steeds weer huurders en gebruikers aan te trekken.” 

Je merkt dat ze elkaar versterken en helpen. Dat is prachtig om te zien. 

Toen vijf jaar geleden het initiatief De Huiskamer van Odijk opstartte, was het een logische stap om een thuishaven te zoeken in het Dorpshuis in De Linde. Deze stichting organiseert inmiddels het breicafé, de chauffeursdienst, de Eettafel, de koffieochtend, het Digi-Café en het Ouder&Kids café. 

BLIJ Al die groepen mensen en initiatieven komen elkaar tegen in het Dorpshuis. Dat is de kracht van ieder Dorpshuis, zo ook in Odijk. Arnold: ,,Je merkt dat ze elkaar versterken en helpen. Dat is prachtig om te zien. De kinderen van de Sport BSO gaan even kijken bij het koersballen. Daar wordt iedereen blij van. Ondertussen hoor je een blokfluitles in een andere ruimte en even later wordt er vergaderd. Dat is prachtig om mee te maken.” 

Ook wordt elk jaar in september het dorpsfeest Odijk Komt Thuis georganiseerd bij het Dorpshuis, waar Odijkers elkaar na de zomervakantie weer kunnen treffen. Tijdens dit feest wordt ook de Handdruk van Odijk uitgereikt aan een vrijwilliger die veel voor het dorp heeft betekend. Sinds een aantal jaar is ook de start en finish van de hardloopwedstrijd Om Odijk bij het Dorpshuis.  

ROKEN EN DRINKEN De afgelopen jaren kwamen er grote maatschappelijke veranderingen op het dorpshuis af. Esther: ,,In het begin mocht je hier nog roken. Ik kan me nog goed herinneren dat we begonnen met de muren schoon te maken. Die waren helemaal bruin. Toen we eenmaal begonnen waren met schoonmaken, moesten we ook door. Het verschil was zo groot.”

Ook de alcoholregels zijn natuurlijk veranderd. En de invoering van de AVG leverde een hele berg extra werk op. De meest actuele verandering is uiteraard die van de 1,5 meter samenleving. Ook daar heeft het dorpshuis mee te maken. Van maart tot juni lag het gebruik van het dorpshuis geheel stil. Wel was er tijdelijk een speciaal luchtwegspreekuur, op initiatief van de huisartsen uit de gemeente en Wijk bij Duurstede. Dat leverde financieel niks op. 

Ik vraag me wel eens af hoe Odijk eruit zou zien als er geen Dorpshuis zou zijn. Dat moet de gemeente zich ook realiseren.  

ZELFSTANDIG Nog altijd bedruipt het Dorpshuis zichzelf. De gemeente subsidieert niet, wel faciliteren ze. Arnold: ,,Ze denken mee als het gaat om de aanvraag van vergunningen, dat soort zaken.” Toch zou Arnold willen dat er meer bijgedragen en meegedacht wordt. ,,Dat dit Dorpshuis bestaat is echt te danken aan een groep hele fanatieke vrijwilligers. Ik vraag me wel eens af hoe Odijk eruit zou zien als er geen Dorpshuis zou zijn. Dat moet de gemeente zich ook realiseren. We mogen allemaal in onze handjes knijpen met dit gebouw.”

Inmiddels wordt ook bij het Dorpshuis stapje voor stapje bekeken wat er wel kan in deze coronacrisis. Arnold: ,,We hebben van alles veranderd om toch weer een en ander mogelijk te maken in dit pand.” 

SCHIJF VAN VIJF Daarom heeft het Dorpshuis nu de Sociale Schijf van Vijf bedacht. Op vijf verschillende momenten in de week is er iets te beleven in het Dorpshuis, waarbij alle Odijkers aan bod kunnen komen. Kinderen kunnen spelen, thuiswerkers kunnen komen borrelen, sporters kunnen een drankje komen doen en iedereen kan komen koffie drinken of een biertje drinken.

Odijk Komt Thuis zal niet doorgaan dit jaar, wel wordt de Handdruk van Odijk waarschijnlijk uitgereikt, begin september.

door Agnes Corbeij

Stichting Dorpshuis
Foto: Stichting Dorpshuis
Burgemeester Hans Martijn Ostendorp en wethouder Jorrit Eijbersen in 2011 bij de opening van de jeu de boulesbaan
Stichting Dorpshuis
Foto: Stichting Dorpshuis
Volleybal in de Lindenhof
Sinterklaascommissie Odijk
Foto: Sinterklaascommissie Odijk
Sinterklaas in het Dorpshuis van Odijk