Als ik me houd aan alle veiligheidsmaatregelen mag ik op bezoek komen bij Samaya en een interview afnemen met zowel Tonja als Mickel. Op donderdag meldde ik me om 13.00 uur bij de hoofdingang waar ik hartelijk verwelkomd werd door Tonja. Niet de nabije hartelijkheid met een handdruk zoals die voor de coronacrisis in gebruik was, maar een persoonlijke en warme ontvangst op 1,5 meter. Tonja: ,,Het is voor een ieder nog even wennen, maar veiligheid gaat voor alles.”

We nemen plaats in een van de vele ruimtes, en onder genot van een kopje koffie kan het interview van start gaan. De eerste vraag is hoe het met hen en Samaya gaat. Tonja: ,,Qua gezondheid gaat het goed, maar bedrijfseconomisch is het dramatisch. Alle inkomsten zijn weggevallen terwijl veel kosten gewoon zijn doorgegaan. Gelukkig beschikken we over een financieel gezond bedrijf en hebben we de afgelopen jaren een buffer kunnen opbouwen. Maar we teren nu snel in op onze reserves en deze situatie moet niet lang meer duren. Het is ook een onzekere tijd. We verwachten dat we per 1 juni onder restricties weer open kunnen, maar dat wordt kort van tevoren pas bekendgemaakt. Ook voelen we de dreiging van een eventuele tweede coronagolf die voor ons desastreus kan uitpakken.”

[CREATIEVE OPLOSSINGEN] Ondanks de moeilijke situatie zijn Tonja en Mickel goed gemutst. Tonja: ,,Men zou geneigd kunnen zijn om te kijken wat er allemaal niet meer mogelijk is, maar wij kijken juist naar wat er wel mogelijk is. Ook kan men in deze tijd bewust worden van zaken die er wezenlijk toe doen. Ik heb gemerkt dat de natuur net zo uitbundig is als anders. We leven hier in een groene oase met bloeiende fruitbomen. Onlangs zijn er vier lammetjes geboren. We denken na over hoe we alles hier veilig voor personeel en gasten kunnen doen. Omdat alles nu op 1,5 meter plaats moet vinden, moeten we het anders organiseren. Wij prijzen ons gelukkig dat we hier zoveel ruimte hebben en daar op een creatieve manier gebruik van kunnen maken. Als voorbeeld kan ik de lunch geven. Met de 1,5-meterregel kunnen we geen 70 mensen meer in de lunchzaal herbergen. We kunnen lunch ook in andere ruimtes serveren of als het weer het toelaat ook buiten. Of we kunnen onze gasten in shifts laten lunchen of in hun workshopruimte. In overleg met de trainers kijken we hoe we het met inachtneming van de regels zo gezellig en ook zo veilig mogelijk kunnen maken.”

Voor Mickel biedt deze situatie de gelegenheid om nu eens ongeremd te klussen. 

[KLUSSEN] Op veel plaatsen binnen Samaya zie je momenteel bouwmateriaal staan en trolleys met gereedschap. Het lijkt net of er een grote groep bouwvakkers aan de slag is. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Het is alleen Mickel die op veel plaatsen tegelijk bezig is. Tonja: ,,Mickel heeft altijd meer plannen dan ik budget heb. Ik ben hier dan ook, zoals de Fransen mij noemden, de ‘ministre de finance’. Voor Mickel biedt deze situatie de gelegenheid om nu eens ongeremd te klussen. Voorheen moest ik hem altijd manen om zachtjes te doen om onze gasten niet te storen, maar nu kan hij herrie maken zoveel als hij wil.”

Mickel benut de ruimte die hem geboden wordt en is op vele fronten actief aan het klussen. Muren worden van een frisse laag verf voorzien, evenals radiatoren en kozijnen. Ook worden er voorzieningen voor de minder-valide medemens aangebracht. Deuren met hun deurposten worden verbreed om doorgang met een rolstoel mogelijk te maken. Er komt een invalidentoilet. Er is een gastenkeuken aangelegd onder de klokkentoren. Naar de zorg van de authentieke bewoners (nonnen) dat de klokken niet meer geluid konden worden, werd geluisterd. Vanuit het plafond van de gastenkeuken dalen touwen af waarmee de klokken geluid kunnen blijven worden. Tonja: ,,Dat is overigens nog een hele kunst. Ik heb van zuster Josephine geleerd hoe de klokken te luiden zonder dat de touwen in de knoop raken.”

Dat Samaya gesloten is voor bezoekers heeft grote consequenties voor het personeel. Tonja: ,,De mensen vallen weliswaar onder de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, red.) maar dat lost niet alles op. Werken biedt ook een zinvolle invulling van iemands tijd. We proberen voor onze medewerkers ook vervangend werk te vinden. Dat betekent dat men uit de comfortzone moet stappen om andersoortig werk op te pakken. Zo staan cateringmedewerkers nu ook te schuren en schilderen en helpen mee met het opknappen van onderdelen. Het is fijn dat een ieder zijn/haar steentje bij wil dragen en zich inzet voor het geheel. Omdat we er met zijn allen de schouders onder zetten wordt Samaya verder getransformeerd tot een mooi en veilig coronaproof conferentiecentrum.”

Aan onze kant hebben we er alles aan gedaan om gasten veilig te kunnen ontvangen 

[WEER OPEN] Samaya kan langzaam weer gaan opstarten. Per 1 juni mogen er groepen tot 30 personen ontvangen worden en per 1 juli groepen tot 100 personen. Tonja: ,,Dit alles is natuurlijk onder voorbehoud dat zich geen nieuwe coronagolf voordoet. Aan onze kant hebben we er alles aan gedaan om gasten veilig te kunnen ontvangen. We houden ons aan de richtlijnen die het RIVM en de branchevereniging ons stellen. We hebben extra hygiënemaatregelen genomen waarbij raakvlakken als deurknoppen, kranen, leuningen en de knopjes van de koffiezetter vaak worden schoongemaakt. De toiletten worden extra gedesinfecteerd en mensen kunnen zelf tussendoor ook reinigen als ze daar prijs op stellen. Wij faciliteren alles zodat verblijf bij ons veilig is. We hopen dat het openbare leven weer op gang zal komen en dat we gasten, organisaties en trainers weer van dienst mogen zijn. Deze zomer is een twee- of meerdaags verblijf voor individuele gasten ook mogelijk. Wij hopen dat dit een alternatief kan zijn voor mensen die een mooie rustige plek zoeken om op vakantie te gaan en die liever niet naar het buitenland willen in deze tijd. Voor meer informatie wil ik mensen graag verwijzen naar onze website: www.samaya.nl.”

door Richard Thoolen