Op meerdere plekken in het land werden eerder al dergelijke test-straten ingericht. Mensen uit zorggerelateerde beroepen die vermoeden dat ze corona hebben, of zeker willen weten dat dit niet het geval is, kunnen hier met hun auto doorheen rijden, zodat mensen in elk geval op afstand van elkaar blijven. 

OVERDEKT Er is gekozen voor Expo Houten omdat het een zeer centrale ligging heeft, vlakbij de snelweg, en niet in een woonwijk ligt. Een woordvoerder van de GGD: ,,Hier komen verder weinig mensen. Ook zochten we een overdekte locatie met voldoende ruimte." 

Expo Houten werd door de GGD gebeld. Eline van Rooijen, projectmanager: ,,Wij staan al een maand helemaal leeg, dus toen de GGD belde hebben we de mogelijkheden besproken en ze waren blij met een overdekte locatie. Wij doen alleen de deur voor ze open en verzorgen de lunch en diner voor de GGD medewerkers."

BRANCHE Financieel levert het Expo Houten geen verlichting. Van Rooijen: ,,Wij hebben nu geen inkomsten. Expo Houten heeft 7 mensen op de loonlijst, terwijl er nu weinig tot geen werk is. De horecatak is van een externe cateraar. Ook die ligt geheel stil uiteraard." De evenementenbranche is heel druk met bekijken wat er wel kan. ,,Een vakbeurs of congres is geen Lowlands of Nijmeegse Vierdaagse. Met een duidelijk protocol, zoals bezoekers in shifts, éénrichtingsverkeer en de juiste hygiënemaatregelen wordt geprobeerd vanuit Den Haag versoepeling te krijgen. Ook al zijn alle evenementen tot 100 bezoekers verboden tot 1 september. Bij bouwmarkten lopen ook honderden mensen per dag. Als wij als branche zorgen dat we de bezoekersstroom goed reguleren denken wij dat bepaalde kleinere beurzen, congressen en zakelijke bijeenkomsten wel door kunnen gaan." 

Het kan weken tot maanden duren voordat er weer iets georganiseerd kan worden bij Expo Houten. Tot die tijd zal de test-straat welkom zijn. Van Rooijen: ,,We vragen de GGD alleen een onkostenvergoeding."

MEER TESTSTRATEN Op dit moment komen mensen uit de hele provincie Utrecht naar deze test-straat in Houten, maar op korte termijn komen er zeker drie teststraten elders in de provincie bij, zo meldt GGD Midden Nederland. Over de locaties wordt morgen of overmorgen meer bekend gemaakt. 

Nu worden alleen zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen in deze teststraten getest. Zij worden vaak doorverwezen door de bedrijfsarts. De komende weken zullen daar steeds meer groepen bij komen. Het ministerie maakte bekend dat de testcapaciteit verder zal toenemen. 

ONDERWIJS Omdat over drie weken de basisscholen weer opengaan, zal ook voor onderwijspersoneel testcapaciteit ingezet gaan worden, om zo veel mogelijk te voorkomen dat besmette docenten voor de klas staan. Deze groep wordt nu nog niet getest in de teststraten. GGD: ,,Daar is nog geen landelijk beleid op, dat moet nog komen."

door Agnes Corbeij

Expo Houten
Foto: Expo Houten
De corona test-straat bij Expo Houten