DRUKTE In Houten merken onder andere Praxis en Hornbach goed dat inwoners zijn gaan klussen. Bij de Praxis bouwmarkt aan de Maat moesten speciale maatregelen genomen worden om de klantenstroom in goede banen te leiden, daarbij rekening houdend met alle onlangs afgekondigde voorschriften. Francis van Wijngaarden: ,,Het is hier veel drukker dan gewoonlijk. We merken dat mensen bezig zijn met het onderhoud van hun huis en tuin. We verkopen heel veel verf en tuinhout. En dat mensen staan te popelen om thuis te klussen merk je door dat ze wat minder geduldig zijn en wat mopperend in de wachtrij staan." 

Veel mensen zijn bezig met het onderhoud van hun huis en tuin

Hetzelfde geldt voor Hornbach. Maarten Post van de afdeling Marketing van het hoofdkantoor van Hornbach aan de Slag in Houten: ,,Gelukkig konden wij onze winkels zo inrichten dat de mensen er veilig en efficiënt doorheen kunnen gaan. We merken, ook bij de winkel op Laagraven, dat mensen langer in onze winkels doorbrengen en meer kopen, voornamelijk doe-het-zelf producten. En ook van het online-winkelen in onze Onlineshop wordt veel meer gebruik gemaakt."

Bij de De Warmteservice, groothandel voor veel ondernemers, kon men ook veranderingen merken. Samuel Thoolen: ,,Het is bij ons niet drukker geworden in omvang. Wij zien geen grotere omzet maar wel zien we meer particulieren en krijgen kleinere orders. Ik denk dat professionele aannemers rekening houden met een eventuele volledige lockdown of dat zij voor hun eigen veiligheid niet alle klussen meer aannemen. Feit is dat zij nu vaker bestellen, maar wel in mindere hoeveelheden. We hebben de winkel coronaproof gemaakt door de looprichting af te zetten met WC-potten. Dat is best een leuk gezicht."   

KLANTEN Een klant: ,,We worden alom geadviseerd om thuis te blijven en niet onnodig de straat op te gaan. Ik ben naar de bouwmarkt gegaan om verf en kwasten te kopen. Nu ik thuis zit, kan ik mooi alle kozijnen gaan schilderen. Maar men kan zich afvragen of dat een levensbehoefte is. Kijk, naar de supermarkt gaan is een levensbehoefte, dat zal niemand ontkennen, Maar naar een bouwmarkt om verf te kopen? Dat kan minstens discussie opleveren en misschien zelfs wel wrevel. Dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen, en daarom wil ik niet bij naam genoemd worden." 

Hans, een andere klant: ,,Ik heb al jaren plannen om mijn tuin om te gooien, maar ik kwam er eigenlijk nooit toe. Hij is wel mooi, maar het vergt gewoon te veel onderhoud. Ik wil daarom meer terras en minder beplanting of minder onderhoudsgevoelige planten. Ik heb mooie tegels uitgezocht en als het allemaal lukt worden die volgende week geleverd. Mijn gras doe ik helemaal weg. Dat moet ik alsmaar maaien en sproeien en ik doe er verder niets mee. Ik wil niet alle planten weg doen, want ik vind het erg leuk als er vogeltjes in mijn tuin komen, en die komen denk ik niet voor beton en baksteen. Ik dacht, als ik dit jaar niet met vakantie kan, dan wil ik wel lekker buiten in het zonnetje in mijn tuin zitten. Ik ga naar 'Tuinesië' zeg ik met een knipoog."

Zelf schilderen scheelt me een hoop geld

Nico: ,,Moet je nog vragen wat ik ga doen? Dat is toch duidelijk. Ik heb 4 potten verf gekocht, dus ik ga schilderen. Vorige keer, dat is zo'n beetje 6 jaar geleden, heb ik het schilderen van mijn huis uitbesteed en dat is best een dure grap. Met de corona-crisis vallen veel van mijn inkomsten weg en dus zoek ik naar hoe ik kan besparen. Ik hoef nog niet naar de Voedselbank, maar moet wel zuiniger doen. Mijn biertje daar komen ze niet aan hoor, maar zelf schilderen scheelt me een hoop geld. Ik hoop dat het lukt. Ze zeggen dat je voor schilderen veel geduld moet hebben en daar ontbreekt het bij mij nog weleens aan. Nou ja, het ziet er niet naar uit dat deze crisis snel voorbij is, dus ik kan er zo lang over doen als ik wil."

Netty: ,,Ze willen dat ik meer thuis werk, maar mijn huis is daar niet op ingericht. Ik heb het even aangekeken, maar omdat het langer gaat duren moet ik nu actie ondernemen. Ik zet mijn laptop op tafel maar merk dat een tafelstoel geen goede werkstoel is. Ik begin last te krijgen van mijn rug en moet het veel ergonomischer gaan opzetten. Ik ga een slaapkamer inrichten als werkkamer. Er moet dus een echt bureau komen met een goede stoel en aansluiting voor mijn laptop. Het behang met Donald Duckjes stamt nog uit de tijd dat mijn zoon klein was, en er moet iets anders op de muur komen. Ik denk er nog over na of ik opnieuw ga behangen of het over ga schilderen. Risico met schilderen is dat Donald Duck toch weer zichtbaar wordt, maar schilderen vind ik gemakkelijker dan behangen. En er moet ook iets nieuws op de vloer komen. Ik denk aan laminaat, want daar kan ik met mijn stoel over heen rollen en tapijt niet."

FILMS EN SERIES Er zijn nog meer bedrijven waar het juist beter mee gaat. De nieuwe tijdsbesteding van de thuisblijvers ligt daar aan ten grondslag. Zo sloot Streamingdienst Netflix afgelopen periode veel meer abonnementen af dan andere jaren. Woordvoerder Netflix: ,,Wij verwachten dat de nieuwe klanten ook zullen blijven. Door het cancelen of opschorten van sport- en muziekevenementen, bij voorbeeld het EK en de Olympische Spelen, of het Eurovisiesongfestival kan het aanbod van de reguliere televisie de mensen minder boeien en dan komen ze naar ons. We spelen ook in op de actualiteit door een serie te brengen over de gevolgen van corona op thuisblijvers." De woordvoerder liet nog weten dat mensen vooral spannende films en series kijken. Zo mag de zombie-film "The Walking Dead" zich in een grote populariteit verheugen. Hele gezinnen kijken samen de serie. Er is een kleine overeenkomst in de zin dat bijna de gehele bevolking besmet raakt met een virus waardoor ze in een zombie veranderen. Niet besmette mensen kunnen het beste binnenshuis blijven want buiten is het niet veilig. Dit virus kan men echter alleen oplopen als het direct in het bloed komt, zoals wanneer je gebeten wordt door een zombie. Succes van de serie ligt mogelijk in het feit dat de hoofdrolspelers bestaan uit mannen, vrouwen, kinderen, volwassenen, bejaarden, licht- en donker gekleurde mensen. Voor iedereen is er wel iemand waar hij/zij zich mee kan identificeren. Andere toppers zijn: The Big Bang Theory, Orange is the New Black, La Casa de Papel en Making A Murderer. Duizenden uren aan beeldmateriaal maakt het uitzitten van de coronacrisis dragelijker.  
       

door Richard Thoolen