Jaap Buursink en Netty van Gool runnen restaurant Buitengewoon in Odijk op De Meent. ,,We waren net uit de ene crisis, nu zitten we in de volgende. We hadden net de hele zaak verbouwd en waren het laatste jaar opgeklommen in de party-catering. Dat is helemaal weggevallen nu en het restaurant is gesloten.” 

Zelf heb ik ook een kennis die daar werkt. Hij vertelde me dat het nog veel erger is dan je op televisie ziet.

MENUKAART Toch had Jaap al wel iets voorbereid. ,,De donderdag voor sluiting werden mensen om me heen al zenuwachtig en heb ik in het geheim een nieuwe menukaart gemaakt. Als er iets zou gebeuren, wilde ik problemen voor zijn.” Daarom zorgde Jaap ervoor dat het restaurant zich ging richten op het thuisbezorgen van maaltijden. ,,Ik heb het geluk een grote keuken, veel servies en veel kratten te hebben.”   

Dus zijn Jaap en Netty gaan knallen. ,,Zondag kwam de klap. Sindsdien zijn we 7 dagen per week open en zetten we alles op alles om om in elk geval de vaste lasten te kunnen betalen.” Ze bezorgen mantelzorgmaaltijden, hebben midweek menu's en Paasmenu’s.

PAASHAZEN Daarnaast maakt het echtpaar ook nog ruimte om iets goeds te doen voor medewerkers in de zorg. ,,Een van onze bezoekers kwam met de vraag of we vier maaltijden wilden schenken aan zorgmedewerkers die op de IC afdeling van het UMC met coronapatiënten werken. Zelf heb ik ook een kennis die daar werkt. Hij vertelde me dat het nog veel erger is dan je op televisie ziet. Ik wil graag iets voor ze doen, maar ik wil geen keuze moeten maken wie ik wel en wie ik geen maaltijd schenk. Wij wilden iets doen voor hen allemaal.”

Zo kwam Jaap op het idee om paashazen in te kopen en iedereen de kans te geven deze cadeau te doen aan de zorgmedewerkers. Zelf doneren ze er een mandje paaseitjes bij. De paashazen worden op Eerste Paasdag naar het ziekenhuis gebracht. ,,We willen de zorgmedewerkers hiermee een hart onder de riem steken.”   

DRIE ZAKEN DICHT Sjoerd-Dirk van der Leest runt samen met zijn broer drie horecazaken.  Wapen van Bunnik, Locatie78 en De Jonckheer in Zeist. Alle drie zijn ze uiteraard dicht sinds 16 maart, zeker tot 28 april. Sjoerd-Dirk: ,,Dit is voor ons een heel zorgelijke ontwikkeling.” 

Het is een doekje voor het bloeden. En we hebben iets te doen, twee uur per dag.Als pleister op de wond zijn de heren blij met hun vierde bedrijf Lekker Chef, voor maaltijdbezorging aan huis. Sjoerd-Dirk: ,,Hier zijn we drie jaar geleden mee begonnen en dit stond inmiddels in de ijskast. Daar hebben we het nu uitgehaald. De site was al klaar, dus die zijn we meteen gaan gebruiken. Dit loopt inmiddels heel aardig.”

Lekker Chef brengt nog geen fractie op van wat de drie horecazaken normaal gesproken samen opbrengen, maar het is in elk geval iets. Sjoerd-Dirk: ,,Het is een doekje voor het bloeden. En we hebben iets te doen, twee uur per dag. Twee koks tegelijk bereiden de maaltijden voor, een doet de warme keuken, de ander de koude. Uiteraard op afstand van elkaar. Iedereen zet zijn beste beentje voor.” Verder zet Sjoerd-Dirk zich in deze tijd, zoals zoveel ouders, ook in als leraar voor zijn eigen kinderen. 

EIGEN VERMOGEN Voor een faillissement is Sjoerd-Dirk niet meteen bang. ,,We hebben wel wat vet op de botten, we kunnen dit redelijk lang uithouden. Maar het is natuurlijk zeker niet wenselijk, we zijn nu ons eigen vermogen aan het aanboren. We hebben wel kosten en nauwelijks inkomsten. Dat is eenrichtingsverkeer.”  

door Agnes Corbeij