[WERKHOVEN] Ten gevolge van de coronacrisis liggen sinds 17 maart alle activiteiten van Jong Nederland stil. Ook het populaire zomerkamp voor de jeugd kan geen doorgang vinden. Om de kinderen toch een leuke ervaring te bezorgen, heeft het bestuur van Jong Nederland Werkhoven (JNW) in samenwerking met de leidinggroep een alternatief bedacht: lokale activiteiten in een kampachtige setting.

Namens JNW geven bestuursleden Bente Dijkman en Danick Doeleman toelichting. Danick: ,,We zijn een actieve club die leuke activiteiten voor de jeugd in Werkhoven organiseert. Normaal houden we iedere week een clubavond met sport, spel en creatieve activiteiten. Daarnaast organiseren we onder meer nog een kampweek, kerstactiviteiten en sport-en-spel-dagen. Door de afgekondigde lockdown hebben we alles stop moeten zetten of annuleren. De meer dan 170 kinderen die lid bij ons zijn, zitten teleurgesteld thuis.”

Bente: ,,Bijna alle kinderen uit Werkhoven worden lid van Jong Nederland. JNW levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en het plezier van de kinderen in Werkhoven. De beslissing om niet op kamp te gaan viel ons zwaar. We hebben het lang uitgesteld, maar uiteindelijk konden we niet anders.”


BEST LASTIG Het bestuur en de groepsleiding van JNW wilden niet bij de pakken neerzitten en kwamen in actie. Bente: ,,We konden met al deze mensen niet fysiek bij elkaar komen maar hielden overleg via Teams. We bespraken wat we zouden kunnen doen om alsnog een leuk seizoen voor de kinderen neer te kunnen zetten. Dat bleek best lastig binnen de gestelde richtlijnen. We wilden voorkomen dat er veel kinderen in een kleine ruimte aanwezig waren en moesten daarom iets bedenken dat men thuis kon doen.” 

Danick: ,,Tijdens een brainstormsessie ontstonden allerlei creatieve voorstellen. Een van die ideeën was om een stay-at-home-challenge op te zetten. We bedachten zeven challenges die de kinderen thuis konden doen. Zo was er de uitdaging om een lepeltje in een mok te doen belanden door er met een ander lepeltje op te slaan of een wc-rol om een stok te gooien. Ook leuk was de uitdaging om iemand van de leiding te imiteren.” Bente: ,,De kinderen konden een filmpje maken van hun challenge en die naar ons opsturen. Met toestemming werd die dan op Instagram of Facebook geplaatst. Na voltooiing van een challenge kregen ze een letter en wanneer ze alle letters verzameld hadden, konden ze daar een woord mee maken. Ook konden ze de challenge doorsturen aan hun vrienden.”


PRAKTISCH ONMOGELIJK De maatregelen werden steeds iets versoepeld en even zag het er naar uit dat het zomerkamp gewoon door zou kunnen gaan. Bente: ,,Er was door de minister gecommuniceerd dat kinderen onder voorwaarden op zomerkamp mochten gaan. Dat leidde tot grote blijdschap bij kinderen die dachten dat ons kamp dan ook wel door zou gaan. Maar de woorden ‘onder voorwaarden’ bleken een echt kamp praktisch onmogelijk te maken, de protocollen staan dat gewoon niet toe. Met name de 1,5-meter regel is wat dat betreft killing. Gewoonlijk verblijven we met meerdere personen in één tent en is er bij veel activiteiten fysieke nabijheid van andere personen. Ook vroegen we ons af hoe je er als leiding voor de kinderen kunt zijn als je op 1,5 meter afstand moet blijven. Kun je op 1,5 meter een kind troosten dat gevallen is of heimwee heeft? Onder de 18 jaar kun je gewoon naast elkaar zitten, maar ben je iets ouder dan moet je afstand bewaren. Dit is niet logisch en dus ook niet uit te leggen.”

Danick: ,,We zijn tot de conclusie gekomen dat we dit jaar geen kamp kunnen houden. We willen de kinderen echter wel iets van een kampgevoel geven. We kunnen dus niet op kamp, maar misschien kunnen we een vorm van kamp naar Werkhoven halen? En dat hebben we verder uitgewerkt. Tussen zaterdag 18 juli en dinsdag 21 juli zullen we twee dagen met kampachtige activiteiten organiseren. In principe houden we de activiteiten op zaterdag en zondag, maar aangezien we alles zoveel mogelijk buiten doen, is daar wel mooi weer voor nodig. Werkt het weer minder goed mee, dan kunnen we uitwijken naar de maandag en eventueel de dinsdag.”KAMPGEVOEL  ,,Het lokale kamp geven we een ludiek thema mee, dat nog even een verrassing moet blijven", vertelt Bente. ,,Alle activiteiten en spelen worden op dit thema afgestemd evenals de entourage. We maken decoratie en bijpassende kleding. We maken er leuke dagen van. De kinderen zullen genieten en een kampgevoel hebben.” 

Danick: ,,Wat een groot verschil is met ons echte kamp is dat we niet in tenten verblijven en we niet op locatie gaan. Kinderen en leiding slapen thuis waar ze ook ontbijten. Het betekent ook dat gezellige avondactiviteiten zullen ontbreken. Spannende nachtelijke avonturen van wachtposten omzeilen en overlopen naar andere tenten moeten we dit jaar missen. Ook het zwemmen, samen boodschappen doen en activiteiten buiten de deur zullen ontbreken. We zullen zoveel mogelijk kampelementen integreren om een kampgevoel te creëren, maar een echt kamp kan het niet zijn.”

GEEN MOBIELTJES ,,Los van de gestelde protocollen stellen we ons ook een andere uitdaging: de kinderen behoren tot de mobiele generatie, maar we willen tijdens onze kampdagen geen mobieltjes zien. We willen de interactie tussen de kinderen stimuleren, ze leuke dingen samen laten doen zonder mobiel. Wanneer een kind een mobiel bij zich heeft, zal hij/zij daar snel in op kunnen gaan en bijvoorbeeld spelletjes spelen of Facebook bekijken. Het kamp is opgezet om dingen met elkaar te doen, samen”, aldus Danick.

Bente: ,,We maken er nu het beste van en we zijn blij dat er weer iets mogelijk is geworden. Maar we hopen dat we volgend seizoen jaar weer normale clubavonden kunnen houden en gewoon weer op kamp kunnen gaan.“ Danick, ten slotte: ,,Het is wat dat betreft te hopen dat de 1,5 meter-regel niet verankerd wordt in de wet. Een kamp organiseren rekening houdend met de 1,5 meter-regel is echt niet te doen en gaat echt ten koste van het plezier van de kinderen.”

door Richard Thoolen