Landgoed Amelisweerd naast de A27
Landgoed Amelisweerd naast de A27 Rob Huibers

Vrienden van Amelisweerd: ‘De tegenstem van de provincie komt op een mooi moment’

14 november 2020 om 12:08 Verkeer en vervoer

BUNNIK De Vrienden van Amelisweerd zijn heel blij met het signaal dat de provincie Utrecht gaat geven. Deze week werd bekend dat Gedeputeerde Staten zich voor het eerst uit gaan spreken tegen verbreding van de A27. Jos Kloppenborg, voorzitter van de Vrienden van Amelisweerd: ,,De timing is heel goed. Waarschijnlijk neemt de minister deze maand een beslissing.”

door Agnes Corbeij

Het nieuws kwam niet helemaal onverwacht. De Vrienden van Amelisweerd hebben zich samen met andere belangengroepen verenigd in de Kerngroep Ring Utrecht. ,,De laatste maand hebben we veel contact gehad met Statenleden. Daarom was dit geen verrassing. Maar het komt wel heel fijn uit.”  

De fracties van PvdA en GroenLinks hebben bekend gemaakt dat zij volgende week een motie indienen om dit signaal door te geven aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Volgens de partijen is een meerderheid in Provinciale Staten voor het voorstel. Kloppenborg: ,,De beslissing is nu heel dichtbij. Volgende week spreekt de Tweede Kamer over de begroting, dan kan er ook een motie ingediend worden.”

SPANNENDE WEKEN Kort daarna, op 25 november, is er bestuurlijk overleg tussen de gemeente en provincie en de minister. Op 7 december volgt het MIRT-overleg dat twee keer per jaar plaatsvindt. In dit overleg over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, zal ook de verbreding van de A27 aan bod komen. Kloppenborg: ,,Het worden spannende weken. Als kerngroep zijn we ook in gesprek met Tweede Kamerleden.”

Volgens Kloppenborg is de onderbouwing van het nut en de noodzaak van de verbreding van de A27 ter hoogte van Utrecht, waarbij een deel van landgoed Amelisweerd gekapt zou moeten worden, totaal weggevallen. ,,De onderbouwing was al niet heel sterk, maar door de coronacrisis zal de stap naar thuiswerken meer genomen gaan worden, ook na de crisis. Bovendien is ook de VVD inmiddels voor kilometerheffing. Dat zal ook invloed hebben op de verkeersdruk.” 

PROCEDURES Mocht de minister ondanks de tegenstem van de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht toch besluiten de A27 te gaan verbreden, dan staat de kerngroep Ring Utrecht klaar. ,,Dan zijn wij klaar om een juridische procedure op te starten.”   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie