Stijlvolle brandweeravond

29 november 2017 om 00:00 Sport

ZEIST De jaarlijkse bijeenkomst voor de vrijwillige brandweer in de gemeente Bunnik werd vrijdagavond 24 november in stijl gevierd in Slot Zeist. Normaal gesproken wordt een van de kazernes leeggemaakt en ingericht met tafels en stoelen, maar naar aanleiding van een oefening in Zeist kon het Slot Zeist worden gebruikt. Alle 40 brandweerlieden zagen er in hun ceremoniële uniform uit om door een ringetje te halen, een aantal van de dames was zelfs in het lang.  Ook waren er een aantal oudgedienden met hun partners aanwezig.

Margriet Hunse

THUISFRONT Postcommandanten Jan Nell van Bunnik en Rijk van den Dikkenberg van Werkhoven stonden in hun speeches stil bij de rol die het thuisfront speelt in het brandweerwerk. "Het is heel belangrijk dat ze thuis hun verhaal kwijt kunnen." Het werk is nogal veranderd sinds er naast het uitrukken bij branden en ongelukken ook een beroep op de brandweer gedaan wordt als er iemand gereanimeerd moet worden. "We zijn er enthousiast aan begonnen, maar je komt bij mensen in huis heel anders ter plaatse dan bij een brand. Daar zijn we nu gelukkig ook behendiger in geworden."

MANCHETKNOPEN Burgemeester Roland van Schelven en zijn echtgenote Karin waren ook  aanwezig. Van Schelven blijkt een grote betrokkenheid te hebben bij de brandweer. Altijd liggen zijn brandweerjas en brandweerschoenen in de auto voor het geval hij ze nodig heeft. Speciaal voor deze gelegenheid droeg hij de brandweermanchetknopen die hij had gekregen bij zijn afscheid van de Culemborgse brandweer. "Vrijwilliger bij de brandweer ben je alleen op het moment dat je je aanmeldt," vermoedde hij. Hij prees het Bunnikse korps namens het gemeentebestuur om hun inzet, niet alleen binnen de gemeente maar in de hele regio. Zowel Bunnik als Werkhoven krijgen in 2018 een nieuwe tankautospuit. Van Schelven meldde voor de zekerheid alvast even dat hij als burgemeester gewend was om nieuwe wagens voor de eerste keer de garage binnen te rijden.

ONDERSCHEIDINGEN Met groot plezier reikte Van Schelven vervolgens de onderscheidingen uit. Erwin van Mourik, Peter Verkerk, Dennis 't Hart, Sander Onwezen, Rik Hillebrandt, Leo de Wit, Jochem Oskam en Jan Nell kregen een onderscheiding voor hun 15-, 20-, 25- en zelfs 30-jarige dienstverband als vrijwilliger bij de brandweer. Richard Copier kreeg zijn diploma als brandweerinstructeur. Een voor een werden ze toegesproken door de burgemeester, die de mannen niet alleen prees voor hun dienstjaren, maar ook voor de warme hap die ze regelmatig verzorgen, de opleiding aan nieuwelingen, hun kameraadschap of hun humor.

ASPIRANTEN Twee aspiranten werden met een applaus verwelkomd; Ronald Budding uit Odijk die in januari met zijn opleiding begint en Vehanoush Begoyan uit Bunnik die al een paar maanden bezig is. Ronald werkt bij een loonbedrijf en volgt het voorbeeld van collega en vriend Jacco Oskam, die anderhalf jaar geleden met de opleiding begon. Betrokkenheid met de brandweer zit vaak in de familie. Jacco's vader is al jaren brandweerman. Moeder Simone heeft geen moeite met de inzet van haar zoon. "We zijn er op ingesteld. Als die pieper gaat zijn ze ook zó weg."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie