'De Domper' staat tien jaar

Sport

ODIJK Het donkere gebouw aan de Singel, het architectonische hoogstandje waar velen een mening over hebben, staat er al ruim tien jaar. Om dit jubileum te vieren besloten de bewoners om afgelopen zaterdag mee te doen aan Nationale Burendag en samen koffie te drinken.

Agnes Corbeij

Officieel heet het gebouw met 25 sociale huurappartementen 'Dalenoord', maar in het dorp staat het meer bekend als 'De Domper'. Elf jaar geleden, tijdens de ontwikkelfase van het donkere gebouw, was er veel kritiek op de donkere uitstraling en de hoeveelheid appartementen dicht bij elkaar. Er werd zelfs een actiegroep voor opgericht. Inmiddels zijn de meeste mensen het er wel over eens: "Het is best een mooi gebouw, maar het staat op de verkeerde plek."

Zo denkt ook Mees Bax erover, een van de 25 bewoners. Hij woont er al vanaf het begin. "Dit gebouw hoort hier niet te staan. In een vrij veld zou het veel beter uitkomen." Hij kwam in februari 2007 op het bovenste hoekje wonen en is daar nog altijd heel tevreden over. "De woning is ruim, de sfeer onderling is goed, Portaal is een goede huisbaas." In de afgelopen tien jaar zijn in 7 van de 19 woningen nieuwe bewoners gekomen, de rest woont er dus al ruim tien jaar.

In het eerste jaar werd nog een belangrijke verbetering aangebracht. "Tijdens de bloemetjesmarkt begon het te gieten. Plotseling kwamen tientallen mensen onder onze galerij staan en op onze stoeltjes zitten. Ze realiseren zich niet dat ze in onze tuin staan. Daarna is er een heg gekomen. Sindsdien is het duidelijker." De heg wordt sinds dit jaar overigens door een bewoners kort gehouden, de tuinman hoeft dus niet meer te komen. "Dat scheelt weer in de servicekosten."

Nooit eerder werd er een buurtborrel of iets dergelijks georganiseerd. "We hebben wel samen een kerstboom voor in de hal en zeggen allemaal vriendelijk goedendag. Sommigen zijn meer op zichzelf dan anderen en dat is prima." Mees en Eefje zijn 'leefomgeving vrijwilligers'. "Het heeft niet echt een naam, maar wij geven het aan Portaal door als er iets niet klopt of we iets willen. En Portaal is dan niet krenterig, die helpt graag. Zo wilden we andere bloemen in de bloembakken, de kunststof tulpen werden slecht na tien jaar. Nu hebben we kunststof hortensia's."

Een nadeel van het wonen hier is de verkeerssituatie. Mees Bax: "Het wordt steeds drukker, door de nieuwbouw en door de verkeerslichten. Na vier uur 's middags zitten wij niet meer buiten tegenwoordig. Dan is er te veel herrie om elkaar te kunnen verstaan." Ook wordt er hard gereden. "Met al die schoolkinderen die hier de Singel oversteken, houden wij ons hart af en toe vast."

Afgelopen zaterdagochtend kwamen de bewoners samen in de hal voor koffie met gebak. Bax: "We hadden eerst bedacht om gebak thuis te komen brengen tijdens de koffie. Toen kwam een andere bewoner met de vraag waarom we er ook geen koffie bij deden, in de hal. Zij en Eefje hebben dat nu geregeld."

advertentie