Genealogen verhuisd naar Kosterijland

Sport

BUNNIK Duizenden Nederlanders houden zich in hun vrije tijd bezig met uitpluizen van mooie verhalen uit het verleden van de familie. Sinds kort is de Nederlandse Genealogische Vereniging gevestigd in Bunnik, aan het Kosterijland 3.

Agnes Corbeij

De vereniging werd in 1946 opgericht in Amsterdam. In 2000 verhuisde de club naar Weesp en dit jaar naar Bunnik. Bestuurslid Jaap van Zweeden: "Weesp bleek voor onze leden toch niet zo centraal te liggen. Rond Utrecht hebben we veel meer leden dan rond Amsterdam tegenwoordig. Hier zitten we aan het spoor en de snelweg, dus dit is ideaal."

De vereniging heeft als doel om kennis te delen. Jaap: "We helpen genealogen met hun onderzoek. Mensen kunnen langskomen in ons bezoekerscentrum hier in Bunnik. Hier hebben we een heel uitgebreide bibliotheek, vergaderruimte en archieven. Maar mensen kunnen ons ook vragen stellen over hoe ze het beste kunnen zoeken, verzamelen en vervolgens selecteren voor een publicatie."

De verenigingen kent twee leden in Bunnik: Jan Buzepol en Maarten van der Voort. Jan Buzepol: "Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en een oom wakkerde mijn interesse in de familiehistorie aan. Hij gaf mij een briefje met een paar namen van familieleden die in Zwolle hadden gewoond. Al snel was ik besmet met het virus." Jan zocht de verhalen achter zijn familie uit en schreef er een boek over.

De meeste leden van de vereniging zijn boven de vijftig. Jaap: "We zijn een club actieve senioren. Het zijn vaak mensen die net gestopt zijn met werken en eindelijk tijd hebben voor dit soort dingen." Maarten van der Voort uit Bunnik is een uitzondering op die regel, met zijn 32 jaar. Hij is kandidaat bestuurslid. "Ik ben het frisse bloed in de oude mannen-club."

Maarten begon zelf in 2011 met de genealogie. "Mijn opa overleed en familie begon te praten over vroeger. Mijn broertje vroeg zich hardop af wie de ouders van onze opa waren, en waar ze vandaan kwamen. Zo is het balletje gaan rollen en ben ik op het spoor geraakt."

Net als Jan en Tiny raakte Maarten verslaafd. "Het is een puzzel die nooit af is. Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe moeilijker het wordt. Het heeft mij gegrepen." Tiny: "Als ik 's avonds nog even iets ga opzoeken, kan het zomaar drie uur 's nachts worden voor ik ga slapen."Iedereen die geïnteresseerd is in genealogie is welkom, elke donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. De vereniging is nog op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij het digitaliseren van de archieven. Bent u daarin geïnteresseerd, kom dat gerust langs en vraag naar Wil van der Horst.

advertentie