Om Odijk professionaliseert

Sport

ODIJK Komend jaar wordt op 11 maart voor de tweede keer de hardloopwedstrijd Om Odijk georganiseerd. De organisatie streeft naar duizend deelnemers en werkt daarvoor samen met de Utrecht Science Park Marathon, die een week later gehouden wordt. Om Odijk profileert zich als voorbereiding op de loop in Utrecht.

Agnes Corbeij

Fanatiek hardloper Maarten van Vulpen is de drijvende kracht achter Om Odijk. Hij werkte zeven jaar mee met het opzetten van Bunniks Mooiste en verhuisde zelf naar Odijk. Vorig jaar organiseerde hij, samen met een aantal hardloopvrienden, Om Odijk. Met de ervaring van Maarten en het enthousiasme van de anderen, zetten zij in een keer een mooi evenement neer, met 650 deelnemers.

[KROMME RIJN CUP] En zij gaan door. Vanaf het begin had Maarten de ambitie om een Kromme Rijn Cup op te zetten, samen met alle hardloopevenementen in de regio, zoals Bunniks Mooiste en Werkhoven Loopt, maar ook de Ronde van Cothen en de Dijkenloop in Wijk bij Duurstede. Dit kwam nog niet van de grond. Maarten: "Bunnik is hier kritisch over, ziet ons vooral als concurrentie. In Werkhoven houden ze het evenement graag klein, als een dorps evenement. Dat is een keuze en dat is prima. Aan de sfeer op de Brink kunnen wij niet tippen natuurlijk."

Toch wilde het bestuur van Om Odijk breder kijken. "De mogelijkheden zijn er en het is een prachtig rondje. Dat wil ik iedereen laten zien, om mensen zo de lol in het hardlopen te laten ervaren." Uiteraard is er ook een financiële reden. "Als er meer mensen meedoen, zijn we minder afhankelijk van sponsoren en kunnen we een mooier evenement neerzetten."

[DUO-LOOP] Toch blijft de doelgroep breed. Vorig jaar was er een pilot voor een duo-loop en die is goed bevallen. "Er zijn al mensen van Humanitas en Abrona enthousiast en ook Mieke Hilhorst, die veel met ouderen in de gemeente Bunnik sport, gaat mensen motiveren mee te doen, met of zonder rollator. Het was prachtig om te zien hoe zij het echt als een dagje uit zagen. Om ook hen een podium te bieden, geeft zoveel voldoening." Ook de kinderlopen blijven uiteraard gewoon op het programma staan. "Net als vorig jaar bieden we elke school een hardloopclinic aan."

advertentie