Trainers in de schoolbanken

9 november 2016 om 00:00 Sport

ODIJK Zeventien jeugdtrainers zitten sinds kort elke vrijdagavond in de schoolbanken, in de voetbalkantine van SV Odijk. Zij krijgen een professionele cursus van de KNVB, om het niveau op te krikken. Voor SV Odijk is deze training onderdeel van een plan om de hele jeugdafdeling naar een hoger plan te tillen.

Agnes Corbeij

Behalve trainers van Odijk, doen ook trainers uit Houten, Bunnik, Utrecht en 't Goy mee met deze training. SV Odijk heeft omliggende verenigingen gevraagd aan te schuiven bij de cursus, omdat de KNVB pas komt als er een bepaald aantal deelnemers is. Afgelopen vrijdag was de tweede avond, in totaal komen de trainers twaalf keer bij elkaar voor theorie en praktijkles.

WAT IS VOETBAL De theorie van deze cursus is pittig. De eerste avond werd eerst ingegaan om een aantal basale vragen zoals 'wat is voetbal eigenlijk?' en 'hoe denkt je over de sport?' Het huiswerk bestond uit een zelfscan, waarbij de trainers zichzelf meteen goed onder de loep moesten nemen. Herman van Plateringen geeft de cursus vanuit de KNVB. "Mijn doel is duidelijk, dat iedereen slaagt."

De theorie wordt elke avond meteen toegepast. De eerste avond moesten de trainers er zelf aan geloven. Voor het praktijkonderdeel moesten ze het veld op om een partijtje te spelen. De tweede avond werden twee C-juniorenteams, een uit Odijk en een uit Houten,  geregeld om een praktijkvoorbeeld neer te zetten, met een wedstrijd van twee keer 20 minuten. Ook de komende weken worden steeds jeugdteams geregeld om een training of een wedstrijd te doen.

STILTE Langs de lijn stonden de trainers te letten op bepaalde zaken. De een kreeg de opdracht mee om op de keeper te letten, de ander op de voorste twee linies. De eerste les was duidelijk. Herman: "Hele zinnen over het veld brullen heeft geen zin. Drie woorden is al veel. Vandaag gaan we alleen kijken, zonder te schreeuwen. Je zult zien dat het rust geeft voor de jongens en dat ze zelf een heel eind komen. Het echte coachen komt in de rust en voor en na de wedstrijd."

Desirée van Engelen traint een jeugdteam bij Bunnik '73. "Het is erg leuk om die jongens onder de 13 jaar te trainen. Maar soms is het ook lastig. Daarom is het fijn om er iets over te leren." Ook Sheik, trainer bij SV Faja Lobi KDS (op het dak van de IKEA), is blij met de mogelijkheid. "Ik voetbal al heel lang en heb verschillende teams getraind. Nu ben ik vanaf de mini's doorgegroeid naar de C-junioren en dat is wel andere koek."

GROTER PLAN Voor SV Odijk is de training een van de onderdelen van een heel jeugdbeleidsplan. De jeugdafdeling krimpt en om die beweging tegen te gaan wil de club professionaliseren. Sinds een jaar zit er een nieuw jeugdbestuur. Zij zetten behalve deze KNVB-training ook in op de aanleg van een kunstgrasveld, samenwerking met FC Utrecht en andere clubs voor clinics en veel overleg binnen de jeugdafdeling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie