Ton wil plezier terug brengen

Sport

ODIJK Na de zomerstop begint Ton Gruters als hoofdtrainer bij SV Odijk. Hij ziet het als een mooie uitdaging om van de individuele, jonge spelers een echt team te vormen. Het is zijn ambitie om de jongens het plezier in het spel terug te geven.

Agnes Corbeij

Afgelopen seizoen was geen succes voor het eerste elftal van SV Odijk. De ploeg wist degradatie maar net te voorkomen om zo in de vierde klasse te blijven. De motivatie leek soms ver te zoeken en daarmee het plezier. Daar wil Ton verandering in brengen. "De trainingen worden soms erg slecht bezocht. Dat kan niet als je op zondag wilt presteren. Voetbal is een groepsproces. Elke training is ook een stukje teambuilding."

[STAPGEDRAG] Ton is al dertig jaar voetbaltrainer. Hij kent de club en de mensen erg goed. Hij woont al bijna twintig jaar in het dorp was al twee keer eerder trainer bij SV Odijk. Van een aantal van de huidige spelers heeft Ton ook de vader getraind. Door de jaren heen heeft Ton wel wat zien veranderen. "Je merkt dat de jeugd tegenwoordig ander stapgedrag heeft. In onze tijd lustten wij ook wel een biertje, maar de kroeg ging om 01.00 uur dicht. Nu gaan ze tot de volgende ochtend door en ze drinken niet alleen bier. Dat merk je wel als je op zondag op het veld staat."

Toch gelooft Ton er heilig in dat de jongens wel willen spelen. "Ze moeten nog leren dat ze het plezier in het spel zelf moeten maken. Als je zelf niet vaak traint, gaat je conditie achteruit en moet er meer op conditie getraind worden. Dat vinden ze vaak niet leuk."

[CONCIËRGE] Ton is gewend om met de jeugd te werken. Hij werkt al 25 jaar als conciërge op een basisschool voor speciaal onderwijs in Houten. "Ik ben de liefste meester van de school, volgens veel kinderen. Als er een is die het moeilijk heeft dan haal ik hem of haar uit de klas. Sommigen hebben thuis net ruzie gehad of hebben verdriet om het verlies van iemand.  Ik ga met ze knutselen, houtbewerking. Ze noemen me ook wel Knutsel Ton."

Als trainer is Ton heel fanatiek. "Ik wil graag winnen. Ik zeg niet dat we komend jaar kampioen gaan worden, dat is niet haalbaar. Maar op de lange termijn kan deze club zeker weer naar de derde klasse. Eerst moeten we een constante vierdeklasser worden, dan een keer periodekampioen worden. Er komt een goede lichting aan vanuit de B en A teams, dus over een paar jaar kunnen we verder kijken."

[MENTALITEIT] De laatste twee jaar was Ton hoofdtrainer bij V.V. Schalkwijk. Hij ziet wel verschillen. "In Schalkwijk heerst wel de 'Over mijn lijk'- mentaliteit die Odijk niet heeft. Hier geven ze nog wel eens te makkelijk op. Of ze denken: 'Dat komt wel'. Dat is gevaarlijk en moet eruit." Ton zegt er wel heel duidelijk bij dat hij het niet in zijn eentje gaat doen. "Als trainer doe je het nooit alleen. Samen met leiders Ton Verbeek en Ronald Schippers en al die andere onmisbare vrijwilligers zetten we de schouders eronder."

advertentie