Fauve lest, coacht en rijdt

Sport

WERKHOVEN Fauve Bemmel is al jaren actief bij de Veldruiters in Werkhoven. Ze geeft training, coacht het viertal en is actief tijdens kampioenschappen en het concours. Zelf rijdt ze ook nog twee keer per week.

Agnes Corbeij

Fauve van Bemmel woont in Maarssen en is al jaren actief bij paardrijvereniging De Veldruiters in Werkhoven. "Jantine Oskam, voormalig voorzitter, is een vriendin van mijn moeder. Zo kwam ik hier terecht." Fauve rijdt al van kinds af aan paard en toen de Veldruiters op zoek waren naar een instructrice voor de pony's, kwam Fauve in beeld. "Ik ben toen les gaan geven, dat doe ik nu ongeveer acht jaar."

[LESGEVEN] Fauve geeft kinderen les van 6 tot 20 jaar. "Ik ben hier elke maandagavond, van half 6 tot 8 uur." Voor het geven van deze lessen krijgt Fauve betaald, maar daaromheen doet ze ook veel voor de club op vrijwillige basis. Zo stond ze afgelopen zaterdag bij het secretariaat van het jaarlijkse concours van de vereniging. "Ik ben hier een groot deel van de dag, om de betalingen voor de inschrijvingen te verzorgen. Ook zit ik in de jury."

Fauve moest zaterdag vier paarden jureren. "Daar heb ik een opleiding voor gedaan. Ik kijk of de figuren netjes gereden worden, of er harmonie is tussen paard en ruiter en ik let op de nageeflijkheid. Dat betekent of de hals van het paard mooi rond loopt." Als een paard nageeflijk is, geeft hij zich helemaal over en laat hij zijn kaken los.

[VIERTAL] Ook helpt Fauve bij de clubkampioenschappen en op de teamdag. Maar de meeste tijd zit misschien wel in het coachen van het viertal. "Vorig jaar ging het zo goed in de kwalificatie, dat we met het paarden viertal naar het NK mochten. Dat was een prachtige ervaring en heel gezellig. Helaas moesten we het team grotendeel vervangen, omdat twee paarden kreupel werden. We werden laatste."

Ook dit jaar gaan ze er weer voor. "We rijden met een pony viertal. Dat zijn jongere kinderen, dus spelen de zenuwen een grotere rol." Dit team traint Fauve gedurende het seizoen twee keer per week. "Ook regel ik de aanmeldingen voor wedstrijden, de papieren er omheen en begeleid ik de wedstrijden zelf."

[CONCOURS] Het concours in Werkhoven, dat afgelopen weekend gehouden werd, is nog een van de weinige grote wedstrijden in de regio. "Dat komt omdat dit ook een selectiewedstrijd is. Daarom moeten sommige ruiters wel komen. Ook is het hier ontzettend gezellig. De inzet van vrijwilligers is heel hoog. Ik ben ook lid geweest in Driebergen en daar moest je 100 euro betalen als je geen vrijwilligerswerk deed. Dat is hier echt niet nodig, leden zijn heel enthousiast."

Fauve rijdt zelf ook nog altijd twee keer in de week op haar eigen paard, in Driebergen. "Dan ga ik even lekker de bossen in. Het leuke aan deze sport is dat het in een team kan, maar ook alleen. Ook vind ik de interactie met het dier heel bijzonder. We werken samen, dat is mooi."

advertentie