Vader wil weten wat hij doet

Sport

BUNNIK Hein Vader (73) is al ruim tien jaar actief bij Golfclub Kromme Rijn, in verschillende functies. Toen hij als baancommissaris aan de slag ging, besloot hij eerst een jaar lang naar de Agrarische Hogeschool in Den Bosch te gaan, om te weten wat erbij komt kijken.

Agnes Corbeij

Hein Vader werkte jarenlang in managementfuncties. Hij sloot zijn carrière in 2001 af als directeur van een Europese divisie van een Amerikaanse verpakkingsmultinational. Vader besloot te gaan golfen, bij Golfclub Kromme Rijn in Bunnik. Daarnaast is hij bestuurder van een ondernemingspensioenfonds.

Toch had Vader nog energie over en die besloot hij in te zetten voor de golfvereniging. In 2005 werd hij bestuurslid, met sponsoring, horeca en het onderhoud aan de gebouwen in zijn portefeuille. De horeca bouwde hij mede op. "Ik ben kookgek en fijnproever. Ik ben lid van kookclub de Gulle Garde in Driebergen."

[BAAN] Een aantal jaar later werd Vader gevraagd of hij baancommissaris wilde worden. De sponsoring ging naar een collega bestuurder. "Ik wist er geen fluit van. Ik wist alleen dat gras groen is en dat het bij de buren altijd nog groener is. Ik wilde wel weten wat ik deed, dus ben ik een jaar gaan studeren aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch, om alles te leren over het onderhoud aan sportvelden, golfbanen in het bijzonder. Daar besteedde ik toen zo'n drie dagen in de week aan."

Het onderhouden van een golfbaan is een vak apart. "Het is heel bijzonder omdat we bijvoorbeeld op de greens onder de grond lange wortels willen, maar boven de grond maaien we het heel kort." Vader ontwikkelde samen met VGB uit Bunnik een uniek systeem om de beregening en bemesting heel strak te controleren. "We hebben 200 sproeikoppen over de hele baan verspreid. Elke kop kan individueel aangestuurd worden, zelfs vanuit mijn huis."

[SYSTEEM] Het meest bijzondere aan dit systeem is dat bemesting via het water op de baan komt. "Daardoor gebruiken we de meststoffen heel efficiënt en komt er vrijwel niets in het milieu terecht." Ook kan Vader, vanachter zijn computer thuis of op de baan, de bemesting regelen. "Vier keer per jaar laten we bodemmonsters nemen en naar aanleiding daarvan passen we de receptuur van de bemesting aan."

Anderhalve dag per week is Vader op de baan in zijn functie als baancommissaris. In de zomer speelt hij twee ochtenden per week. "Dat is meteen mijn inspectierondje over de baan. Ik heb dan een blocnote bij me."

[ENERGIE] Op de waaromvraag heeft Vader een uitgebreid antwoord. "Allereerst heb ik het energieniveau en het is voor mij ook zingeving.Ook is het fijn als je een hele goede bijdrage kunt leveren aan de vereniging. En dit is een uitdaging voor mij. Het is een totaal ander vak, ik wist helemaal niets." De kwaliteit van de baan is er - mede door Hein Vader's inbreng - op vooruitgegaan de laatste jaren. Sinds zes jaar heeft de golfbaan een Europees duurzaamheidscertificaat.

advertentie