In de sportlight: Jan en Anton van TV Aurora

Sport

WERKHOVEN Jan van Echteld (68) en Anton Vernooij (67) onderhouden samen sinds anderhalf jaar de banen van Tennisvereniging Aurora in Werkhoven. Slepen, blazen, planten en een stukje bestrating op zijn tijd, ze doen het allemaal. Ze namen het over van Jan Spithoven, die jarenlang zijn ziel en zaligheid in de banen stak.

Agnes Corbeij

 Dat willen de heren - beiden geboren en getogen in Werkhoven - als eerste kwijt. "Jan deed het grotendeels alleen, en hij deed meer dan wij samen doen." Anderhalf jaar geleden moest Jan Spithoven de taak om gezondheidsredenen doorgeven. Jan van Echteld: "Dat deed hij met moeite. Hij was zo fanatiek dat hij elk najaar de dahliaknollen uit de grond haalde. Ook was hij er altijd als de kippen bij als de wind opstak om de doeken op te rollen."

[HALVE DAG] Jan en Anton werken allebei niet meer, maar spelen op vrijdagochtend - in hetzelfde team - nog fanatiek mee met de competitie. Jan valt zelfs op zondag ook nog in bij een tweede team. Daarnaast zijn ze minimaal een halve dag per week op de baan te vinden voor het onderhoud. Jan: "Omdat de banen van de club zijn en niet van de gemeente, onderhouden wij ze zelf.

Elke week moet de baan gesleept worden. Van de bomen komt veel rommel, dus in sommige periodes staan we drie keer per week te bladblazen. Als er veel troep op de baan ligt krijg je algengroei en dan kan de baan dichtslibben. Dan blijft er water op staan."

[SCHEUREN] Behalve de banen, is er ook het tuinonderhoud. Om het terras van Aurora ligt een groenstrook, die Anton en Jan bijhouden. En regelmatig worden nieuwe planten in de potten gezet. En als het slecht weer wordt, trekken ze de winddoeken op. Anton: "Als het hard waait en we laten ze hangen, dan gaan ze scheuren of kunnen ze zelfs het hek omtrekken. Dat levert een enorme  kostenpost op. Daarom rollen we ze op in dat geval."

De heren vinden het een mooie klus. Jan: "Een vereniging moet je met zijn allen draaien. Uiteraard komen de klussen altijd op dezelfde mensen neer. Er is altijd een groep die denkt dat het voldoende is om contributie te betalen. Daar kan ik me wel aan ergeren." Zo denkt Anton er ook over. "Na een competitieavond ligt het terras soms vol met peuken. Ik snap niet waarom ze niet even een asbak pakken."

[TERRAS] Maar terwijl Anton op het terras zit, is hij vooral tevreden. "Ik zat in het grond- en sloopwerk en heb ook veel gestraat voordat ik met pensioen ging. Hier heb ik het terras kort geleden recht gelegd. Als ik zo om me heen kijk en dat rechte terras zie, geniet ik daar wel van." Jan had zijn eigen bedrijf in de constructie, waar hij ook nog steeds profijt van heeft. "Het bedrijf is verkocht, maar als we eens wat materiaal nodig hebben voor hier, wordt dat soms gesponsord."

Die technische kennis wordt ook ingezet bij andere klussen op de vereniging. Jan: "Het talud onder het bijgebouw verzakte, dus dat hebben we opnieuw aangelegd."

advertentie