Antoon: 'Samen uit, Samen thuis'

5 april 2016 om 00:00 Sport

ODIJK Sinds elf jaar is Antoon Peek (65) voorzitter van wielerclub TWC Voorwaarts in Odijk. Met 35 leden is dit een van de kleinste verenigingen in de gemeente.  Antoon zet zich samen met zijn vrouw Annemarie - zij is secretaris - ontzettend actief in voor de vereniging. "Een vereniging ben je met zijn allen."

Agnes Corbeij

TWC Voorwaarts werd opgericht in 1981. Antoon werd lid in 1993, Annemarie een jaar later. "Ik heb lang gevoetbald, tot 1991. Daarna kwam ik via collega's in aanraking met fietsen. Dat vond ik ook leuk." Naast het fietsen ging hij er al snel taken bij nemen. "Ik heb clubtenues verzorgd en ben dat blijven doen, elke vijf jaar."

INKAKKEN Toen Antoon net lid was, was hij het niet altijd eens met het bestuur. "Er werd vaak gedacht: 'Dat doen we al jaren zo, en dat blijven we zo doen.' Het gevaar daarvan is dat een vereniging gaat inkakken." Zo werd er vaak gesproken over een tocht van tien jaar geleden, van Parijs naar Odijk. "Annemarie en ik besloten om die rit ook te gaan maken. Veel andere leden wilden ook mee. In totaal waren we met 16 mensen. Het was een prachtige reis. We vinden het leuk om dat te organiseren."

Het werd de eerste van een reeks lange fietstochten die Antoon en Annemarie organiseerden. "We zijn onder meer naar de Alpen geweest en naar de Dolomieten." Ook met zijn tweeën fietsen Antoon en Annemarie veel door Europa. In 2006 maakten ze een hele reis. "We zeiden al jaren: 'Als we met pensioen gaan, fietsen we naar Rome.' Toen ging er een aantal mensen dood in onze omgeving en wilden we niet meer wachten."

HELLENDOORN Ze besloten er een sponsortocht van te maken. En haalden 12.000 euro op voor VKS (Volwassenen, Kinderen en Stofwisselingsziekten). Van dat geld organiseerde de stichting een dagje Hellendoorn voor een groot aantal patiënten. "We zagen onder meer kinderen met hele kleine rolstoelen. Die dag was het zwaarste onderdeel van onze reis."

Als voorzitter heeft Antoon een duidelijke visie voor de club. "Onder ons logo staat altijd de tekst 'Samen uit, Samen thuis.' Dat is heel belangrijk voor ons. De gezelligheid en het sociale aspect staan voorop. Dat betekent niet dat we langzaam fietsen, maar wel dat we op elkaar letten. Vrouwen fietsen op een beschermde plek, bijvoorbeeld."

SNOT Het wielrennen is flink populairder geworden de afgelopen jaren, maar het ledental van TWC Voorwaarts blijft gelijk. "De jonge, nieuwe fietsgeneratie wil vaak kort en hard fietsen. Twee uur buffelen, het snot voor je ogen. Wij willen de tijd nemen en er vooral plezier in hebben."

Dit jaar bestaat TWC Voorwaarts 35 jaar. Om dat te vieren gaan ze met zijn allen naar de Eiffel, om een paar dagen te fietsen en eventueel ook te wandelen. Antoon nodigt nieuwe leden van harte uit een keer mee te fietsen vanuit Odijk. "Iedereen met een fietshelm die het fijn vindt om in clubverband te fietsen, is van harte welkom."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie