Einde aan groentekraam op kop Dorpsstraat met Van Hardenbroeklaan

18 oktober 2017 om 00:00 Politiek

BUNNIK De Bunnikse middenstand is verlost van de groentekraam op de hoek van de Van Hardenbroeklaan met de Dorpsstraat. Omdat kaasboer Jan van Manen tijdens het Open Huis kwam inspreken, heeft hij van raad en college gedaan gekregen dat er ook nooit meer een kraam terug komt.

De gemeenteraad moet momenteel een besluit nemen over het intrekken van de Verordening marktgelden 2017 en de Verordening op de warenmarkt(en). Het komt erop neer dat de warenmarkt in zijn geheel verdwijnt. In de toekomst worden er alleen vergunningen voor afzonderlijke kramen afgegeven.

VERBAZING Tijdens het Open Huis over de markt, sprak Jan van Manen zijn ongenoegen uit: "De afspraak was dat er alleen marktkramen met aanvullende artikelen zouden komen. Een groentekraam is dat niet. Drie jaar geleden zijn we naar de rechter geweest om ons gelijk te halen. De groentekraam is inmiddels vertrokken naar een plek elders. De vergunning loopt binnenkort af. Toch is het vreemd, dat de situatie blijft voortbestaan. Een ander zou hier toch weer zo maar kunnen beginnen. Dus onze verbazing is groot dat dit nu niet wordt opgelost."

Alle raadsfracties waren het eens met de kaasboer en zij gaven wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) de opdracht om deze situatie in de nieuwe verordening recht te zetten.

FOUT HERSTELLEN Op dit moment is er in de categorie Aardappelen Groenten Fruit (AGF) in de kern Bunnik op vrijdag ruimte op de markt en op zaterdag op de Van Hardenbroeklaan. De wethouder gaat deze laatste mogelijkheid schrappen. Daarmee herstelt hij een fout die de middenstand veel pijn heeft gedaan.

Jan en Els van Manen zijn heel blij dat deze situatie eindelijk is opgelost en dat de gemeenteraad deze fout heeft rechtgezet.

MINACHTING Groenteman Freek Broekman heeft er eigenlijk nog steeds geen woorden voor: "Ik vind dit toch echt minachting voor de middenstand. Het is een enorme fout dat de gemeente die vergunning ooit heeft afgegeven. Dat had nooit moeten gebeuren." Broekman is blij dat Jan van Manen alert heeft gereageerd en van het spreekrecht in de raad gebruik heeft gemaakt. "Ik begrijp van hem dat de toezegging er nu ligt dat er niemand meer terug komt."

Toch houdt het voor Freek Broekman binnenkort op: "Dat komt ook omdat ik mijn pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. Na het weekend van 1 en 2 december sluit ik definitief mijn winkel. Het lukt me niet om een opvolger te vinden, dus per 1 januari heb ik de huur opgezegd."

NIEUWE VERORDENING In de nieuwe verordening heeft het college voor de drie kernen een maximaal aantal vergunningen vastgelegd. In Bunnik zijn dat maximaal 8 plaatsen op de Langstraat, in Odijk 5 op de Meent en in Werkhoven op de Brink mag er maar 1 kraam tegelijk staan. Dit maximum is ook van belang omdat er door de standhouders van parkeerplaatsen gebruik wordt gemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie