Afbeelding
Foto door form PxHere

Dit zit er in fruit

18 november 2020 om 07:22 Partnercontent

Wist je dat er in fruit meer vitamines zit dan in de meeste groenten? Toch is veel fruit eten niet gezond en kunnen bepaalde fruitsoorten zelfs hele negatieve effecten hebben. Zeker als je (net als 1,1 miljoen andere Nederlanders) diabetes type 2 hebt.

Suiker is slecht voor je, dat weten we allemaal. Maar hoe zit het dan met de suikers in fruit en zit er in elke fruitsoort evenveel suiker? En wat zit er nog meer in fruit dat bijdraagt aan een ziektevrijleven?

Suiker en je lichaam

In een gezond lichaam regelt het lichaam zelf de bloedsuikerspiegel met insuline. Eet je producten met suiker, komt er al snel te veel suiker in het bloed. Komen er meer suikers in je lichaam dan direct nodig is, dan maakt de alvleesklier extra insuline aan waarmee het suikerniveau in je bloed wordt gecontroleerd. Maar het kan ook zo zijn dat je lichaam niet goed reageert op insuline. We spreken dan over diabetes type 2. Het bloedsuikerniveau in je lichaam wordt dan niet of niet genoeg meer verlaagd waardoor bloedsuikers  in je bloed blijven circuleren. Omdat je bloed door heel je lichaam stroomt, kan dit te suikerrijke bloed veel schade aanbrengen.

In Nederland zijn er meer dan 1,1 miljoen mensen met de diagnose diabetes 2. Daarnaast zijn er ook nog veel mensen die lijden aan prediabetes maar dit nog niet weten. Als je bij prediabetes geen actie onderneemt (zoals gezonder eten, afvallen en meer bewegen) dan volgt diabetes 2. Om niet te veel suikers binnen te krijgen is het dus goed om te weten welke fruitsoorten veel of weinig suikers bevatten.

Vezels en vitamine

Naast suiker bevat fruit ook meer of minder vezels. En natuurlijk vitamines. Hoe meer vezels in het fruit, hoe gezonder het voor je is. Fruit dat je rauw direct van de boom of plant eet, zijn daarom altijd gezonder dan bewerkt fruit. Bij het bewerken wordt namelijk vaak extra suiker toegevoegd. Vezels zijn belangrijk omdat ze de opname van de maaginhoud vertragen waardoor je suikers langzamer in je bloedbaan terecht komen. Dit zorgt er voor dat je bloedsuikerspiegel geen piek krijgt en veel gelijkmatiger blijft. Daarbij geven vezels een voller gevoel waardoor je minder gaat eten en je gewicht afneemt waardoor insuline beter werkt. Vezels herken je gemakkelijk omdat je er langer op moet kauwen. Naast bewerkt fruit bevatten ook fruitsappen en gedroogd fruit veel suikers. Gedroogde vijgen klinken bijvoorbeeld erg gezond maar bevatten 54% suiker.

Variëren is gezond

Eet je elke dag het zelfde voedsel (elke dag frambozen bijvoorbeeld) dan raken hersenen er aan gewend raken. Hierdoor zullen ze elke dag een beetje meer frambozen vragen. Afwisselen is beter dus. Daarom een lijstje met fruit wat je mag eten bij diabetes type 2.

Minder met appels, groene bananen en mango’s

Appels worden veel gegeten maar bevatten relatief veel suiker (13 gram per 100 gram) en weinig vezels. Wil je toch appels eten? Kies dan voor zurige appels en appels met een dikkere schil.

Ook in gele rijpere bananen zitten weinig vezels en veel suikers. Hoe rijper, hoe meer suikers. Wil je toch af en toe een banaan, kies er dan een die amper rijp is (nog groenig). Dat geldt ook voor mango’s. Een goed alternatief is een Zuid-Amerikaanse snack variant van een groene mango met wat azijn en zout.

Blauwe bessen, frambozen, bosbessen en cranberry zijn gezond

Stuk voor stuk gezond en lekker. Je eet ze vers of eventueel bevroren. Blauwe bessen bevatten ook nog eens gezonde antioxidanten en diverse stofjes in cranberry bessen werken ontstekingsremmend.

Liever sinaasappel dan kiwi

Kiwi is wel gezond maar heeft niet zoveel vezels. Je kiest voor het suiker gehalte het liefst een zure variant. Sinaasappels hebben met dezelfde hoeveelheid suiker veel meer vezels en zijn dus gezonder. Wel zo opeten en niet uitpersen hoor. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie