Afbeelding
Thuiswerken

Thuiswerken door corona: een groot experiment

7 april 2020 om 08:14 Partnercontent

In Nederland was het al redelijk standaard om af en toe een dagje thuis te werken, maar door het coronavirus werken veel mensen al een aantal weken verplicht vanuit huis. Dit is als het ware een groot experiment, omdat de manier waarop gewerkt gaat worden nadat de crisis voorbij is compleet kan veranderen.

Videoconferencing in plaats van fysiek vergaderen
Nog lang niet alle bedrijven zijn zich bewust van de mogelijkheden van thuiswerken. Door de coronacrisis worden deze bedrijven gedwongen om te werken aan een adequate thuiswerkstructuur. Een kwart van de Nederlanders geeft momenteel aan vanuit huis te werken. Videoconferencing klinkt ingewikkeld, maar er zijn zeer veel online tools beschikbaar voor bedrijven. Skype is een hele bekende, maar ook Zoom wint steeds meer aan populariteit. Zelfs via Whatsapp kan een vergadering ingepland worden waarbij iedereen elkaar kan zien. Momenteel wordt er zeer veel gebruik gemaakt van dit soort tools. Door dit meer in de bedrijfsvoering te verweven, kan deze manier van werken ook na de coronacrisis benut worden. Zo kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om een simpele projectvergadering waarbij het team enkel wat actiepunten doorloopt online te doen, zodat niet iedereen bij elkaar hoeft te komen.

Potentiële risico's thuiswerken
Er zitten ook risico's aan thuiswerken. Zo zouden medewerkers bedrijfsgevoelige informatie kunnen opslaan op hun laptop of harde schijf. Als bedrijf moet er over nagedacht worden hoe er met dit risico omgegaan wordt en welke oplossingen er worden geboden. Wanneer medewerkers gevoelige informatie opslaan, zorgt dit er namelijk voor dat het risico op datalekken vergroten. Samen met de ict-afdeling kan een organisatie in beeld brengen welke bedrijfsgegevens er precies door het netwerk gaan en wat de waarde is. Hierbij gaat het niet enkel om de commerciële waarde, maar uiteraard ook hoe belangrijk de data is in verband met wet- en regelgeving. Vervolgens kan het bedrijf er bijvoorbeeld voor kiezen om door middel van workflows te automatiseren en zorgen voor goede rapportagevoorzieningen en administratieve hulpmiddelen.

Thuiswerkplek inrichten
Af en toe een dagje thuiswerken gaat prima aan de keukentafel of zelfs vanaf de bank, maar wanneer werknemers weken of zelfs maanden achtereen thuiswerken, is het zaak om een goede thuiswerkplek in te richten. Idealiter kan men een extra kamertje in huis omtoveren tot een thuiskantoor, met een goed bureau en een ergonomische stoel. Ook is het belangrijk dat de apparatuur thuis geschikt is om mee te werken. Zo is er wellicht speciale software nodig of een extra scherm om het werk goed te kunnen doen. Dit zijn allemaal zaken waar de werkgever bij kan helpen. Vanuit huis werken zorgt voor een besparing op reistijd en reiskosten en anderzijds een stijging van het energieverbruik waardoor het verstandig is om eens kritisch te kijken naar de energieleverancier. Ook valt het aan te raden om afspraken te maken met andere gezinsleden zodat het onderscheid tussen werktijd en vrije tijd duidelijk blijft. Nu ook de scholen gesloten zijn en de kinderen de hele dag thuis zijn is dit voor veel Nederlanders een uitdaging.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie