Afbeelding
Loonsanctie

Gedegen begeleiding en advies bij loonsancties

19 maart 2020 om 17:17 Partnercontent

Als werkgever draagt u de verantwoordelijkheid voor het proces van terugkeren in passend werk na ziekte van een van uw medewerkers. Als de werknemer 104 weken arbeidsongeschikt blijft, toetst het UWV achteraf of u voldoende inspanningen hebt geleverd. Bij onvoldoende inspanningen voor re-integratie kan het UWV een loonsanctie opleggen. Helaas komt dat nogal eens voor. Dit heeft voor u als werkgever het gevolg dat u een loondoorbetalingsplicht krijgt opgelegd van maximaal 52 weken. Is dit aan de orde, dan wilt u deze periode vanzelfsprekend zo kort mogelijk houden. Voldoet u alsnog aan de eisen? Dan kunt u een verzoek indienen om de loonsanctie te verkorten.

Loonsanctie bij nalatigheid
Als het UVW constateert dat de werkgever te laat ingrijpt of niet doortastend handelt, wordt een loonsanctie opgelegd. Na een onduidelijke indicatie van de bedrijfsarts vraagt de werkgever bijvoorbeeld niet goed door op welke termijn een zieke werknemer zijn werkzaamheden weer kan hervatten. Of de werkgever wacht slechts het resultaat van een medische behandeling af terwijl hij ondertussen hoort te onderzoeken of er alternatieven zijn om de zieke werknemer weer aan het werk te krijgen. Het komt ook voor dat de werkgever niet optreedt als een zieke werknemer zijn re-integratietraject saboteert.

Sanctie herstellen
Als het UWV een loonsanctie oplegt, geeft die aan wat de mogelijkheden zijn om de re-integratie te verbeteren. Als de werkgever deze eisen opvolgt, kan die een verzoekschrift indienen om de loonsanctie te verkorten. Dit document dient te vermelden wat de werkgever er concreet aan heeft gedaan om de re-integratie vlot te trekken, bijvoorbeeld door tweedespoor re-integratie te starten of door de medewerker alsnog intern te laten re-integreren. Het UWV laat drie weken na ontvangst van de melding in een beschikking weten of de tekortkoming is hersteld. Zes weken na ontvangst van deze beschikking eindigt de loonsanctie eventueel.

Begeleiding en advies
Na het einde van de loondoorbetalingsplicht loopt u als werkgever hoe dan ook grote financiële risico's. Het is lastig om die zelf te overzien. Deze risico's maken dat u eigenlijk iedere beoordeling van het UWV tegen het licht moet laten houden. Indien u als werkgever een loonsanctie krijgt opgelegd, kunt u bezwaar indienen. De arbeidsdeskundigen van Xs2more staan u bij met gedegen begeleiding en advies. Zij begeleiden u in het gehele proces en hebben de expertise om complexe en moeizame dossiers vlot te trekken. Zij onderzoeken welke aanknopingspunten er zijn voor bezwaar. Ook staan zij u bij om eventuele gebreken te herstellen en de loonsanctie te verkorten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie