Afbeelding
Bitcoin

6 tips om jouw Bitcoins niet te verliezen

19 maart 2020 om 17:02 Partnercontent

Eerder dit jaar gaf Gerald Cotten de pijp aan Maarten. Een tragische dood want de ondernemer was met zijn dertig levensjaren bezwaarlijk een oude man te noemen. Nog tragischer was het voor zijn klanten, want samen met hem verdween ook het wachtwoord van zijn digitale kluis. Ongeveer € 130 miljoen is zo in rook opgegaan. Een knopje om jouw wachtwoord te herstellen bestaat bij Bitcoin niet. En dus doe je maar beter een en ander om ervoor te zorgen dat jij jouw Bitcoins niet verliest. Onderstaande zes tips zijn niet onbelangrijk.
 

# 1. Eigen beheer, beste beheer
Beschik je over een stel goudbaren? Dan heb je 2 keuzes. Je plaatst ze bijvoorbeeld in een mooie bankkluis waarvoor je netjes de huur ophoest. De bank staat dan in voor de beveiliging en de verzekering ervan. Dat loopt allemaal heel goed, tot de bank ineens over de kop gaat en de problemen beginnen. Daarom kan het interessanter zijn om jouw goudstaven thuis, in een eigen kluis, te bewaren. Zo gaat het ook bij Bitcoin. Ook hier kan je jouw Bitcoins in een eigen niet te kraken hardwarematige cryptowallet opslaan. Zo'n cryptowallet koop je al voor honderd euro en laat zich eenvoudig opbergen. Dat is heel interessant, want hoewel banken niet snel over de kop gaan kunnen we dat over de cryptomarkt niet met zoveel zekerheid zeggen. En dan is eigen beheer misschien nog wel het beste beheer.

# 2. Weet met wie je zaken doet
Beslis je alsnog om op de diensten van een derde partij beroep te doen? Verzamel dan eerst voldoende informatie. Ga na of de Bitcoin Trader betrouwbaar is, of de online wallet verzekerd is en of er al dan niet een speciale calamiteitenregeling bestaat. Enkel indien er voldoende zekerheden zijn, ga je met de derde in zee.

# 3. Sluit een verzekering af
Bij jouw huisverzekeraar hoef je vast niet aan te kloppen, maar toch zijn er een aantal verzekeraars op de cryptomarkt gedoken. Dat is onder andere het geval voor internationale verzekeraars als Chubb, XL Catlin en Mitsui Sumitomo Insurance. Zij verzekeren het risico op cryptodiefstal.

# 4. Spring zorgvuldig om met het wachtwoord
Het wachtwoord is de toegangspoort tot jouw cryptowallet. Net als het wachtwoord van jouw pinpas laat je het dus niet zomaar rondslingeren. Bewaar het dan ook op een slimme plek en al zeker niet in de buurt van jouw cryptowallet. Denk bijvoorbeeld aan een kluis opdat zowel jijzelf als jouw erfgenamen de cryptowallet kunnen bereiken. Het noteren van het wachtwoord in een testament die je door de notaris laat bewaren, is ook een goed idee.

# 5. Beperk het aantal 'contanten'
Een cryptowallet is een veilige plaats om jouw Bitcoins op te slaan. Toch kan je het niet gebruiken om snel even te betalen. Wanneer je jouw Bitcoins wilt inzetten of verhandelen zal je ze toch naar een wallet-app moeten verplaatsen. Behandel zo'n wallet-app als een geldbuidel. Plaats met andere woorden nooit meer geld op jouw wallet-app dan je bij een overval zou kunnen missen.

# 6. Check? Dubbelcheck!
Maak je geld over naar een verkeerd bankrekeningnummer? Dan is het vaak nog mogelijk om achter jouw geld aan te hollen. Bij Bitcoin-betalingen is dat allesbehalve het geval. Bitcoin-transacties zijn niet om te draaien en de identiteit van de foutieve ontvanger is niet zomaar te achterhalen. Controleer daarom goed het Bitcoin-adres. Enkel zo hoef je geen Bitcoins te verliezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie